Sjeverna Koreja kaže da SAD nema što ponuditi na nuklearnim pregovorima

Foto: Epa

SJEVERNA KOREJA rekla je danas kako SAD nema što ponuditi na mogućim obnovljenim razgovorima čiji je cilj, iz američke perspektive, nagovoriti Pjongjang da odustane od nuklearnih programa, nakon što je Washington poručio kako su spremni poduzeti "konkretne korake" prema osiguravanju sporazuma.

Pjongjang je kritizirao SAD zbog sazivanja Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu, rekavši da je to "glup potez" koji bi mogao pridonijeti da Sjeverna Koreja donese jasnu odluku.

"SAD priča o dijalogu kada god otvori svoja usta, ali jako je prirodno da nam SAD nema što ponuditi, iako bi se dijalog mogao pokrenuti", rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

Zabrinutost oko Sjeverne Koreje

Vijeće sigurnosti od 15 članova sastalo se zbog rastuće zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla nastaviti testiranja nuklearnih projektila ili projektila dugog dometa, suspendiranih od 2017., zato što su u zastoju pregovori Pjongjanga i Washingtona o denuklearizaciji.

Američka predstavnica u UN-u, Kelly Craft, rekla je kako je SAD spreman "simultano poduzeti konkretne korake", prema sporazumu o nuklearnom i  programu projektila Sjeverne Koreje, ali je dodala da Vijeće sigurnosti mora biti spremno odgovoriti na svaku provokaciju.

"SAD je govorio o 'odgovarajućoj reakciji' na sastanku. Međutim, kao što smo već objavili, nemamo što više za izgubiti i spremni smo poduzeti odgovarajuće protumjere za sve što SAD odluči", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Stephen Biegun posjetit će Seul idućeg tjedna

Američki specijalni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun posjetit će Seul idućeg tjedna te će se susresti s južnokorejskim dužnosnicima, što su mnogi protumačili kao pokušaj "spašavanja" dijaloga sa Sjevernom Korejom prije istjecanja roka 31. 12.

Kineski veleposlanik u UN-u, Zhang Jun, rekao je u srijedu kako je imperativ da Vijeće sigurnosti smanji sankcije Sjevernoj Koreji kako bi se podržali razgovori Pjongjanga i Washingtona.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un dao je SAD-u rok do kraja godine da odbaci "neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu te da ponudi nešto drugo osim zahtjeva za jednostranim razoružanjem.

Pročitajte više