Sjeverna Koreja prijeti Japanu ako uvede ekonomske sankcije

SJEVERNA Koreja upozorila je u srijedu Japan da će ekonomske sankcije smatrati "objavom rata" i zaprijetila da će tražiti isključenje Tokija iz pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu u kojemu sudjeluje šest država.

Takvo sjevernokorejsko upozorenje uslijedilo je nakon sve većeg pritiska japanske javnosti na vladu u Tokiju da nametne sankcije Sjevernoj Koreji.

Uvedu li se sankcije protiv naše zemlje smatrat ćemo to objavom rata te ćemo spremno i učinkovito reagirati, izjavio je glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova, a prenijela službena korejska novinska agencija.

Posljednje zaoštravanje odnosa između dviju država dogodilo se nakon što je Sjeverna Koreja u studenome Japanu predala ostatke dvoje od 13 Japanaca za koje je priznala da ih je otela 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Vlasti u Tokiju objavile su da posmrtni ostatci ne pripadaju njihovim otetim državljanima, što je Sjeverna Koreja opovrgnula.

Ankete japanskih medija pokazuju da je velika većina Japanaca sklona uvođenju ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da bi, ako se nastavi s "provokacijama", Pjongjang mogao zatražiti isključenje Japana iz pregovora o nuklearnom programu u koji su uključeni Sjeverna i Južna Koreja, Kina, Japan, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Tri niza pregovora održana su u Pekingu u kolovozu 2003., veljači i lipnju 2004. godine, ali bez značajnijeg rezultata. Četvrti krug, predviđen za kraj rujna, bojkotirala je Sjeverna Koreja.

Pročitajte više