Sjeverna Koreja slavi 63. rođendan Kim Jong-ila

Sjeverna Koreja je u srijedu proslavila 63. rođendan svog predsjednika Kim Jongila s mnogo više hrane nego na što je naviknuo narod, vatrometom iznad planine gdje je on navodno rođen, pjesmama i vojnim svečanostima u kojima se hvali njegova vojna vještina.

Sjevernokorejanci imaju dosta za reći o Kimovom rođendanu kojeg službeni mediji opisuju kao "najsretniji praznik države". "Oni ga jednodušno vide kao briljantnog zapovjednika", navodi službena agencija KCNA. "Sjevernokorejski narod na čelu s njim pretvorit će zemlju u veliku i uspješnu naciju bez ikakvih sporova i poteškoća".

Komunistički dnevnik "Rodong Simmun" piše da Kima krasi izvanredna vještina zapovjedanja i neusporediva hrabrost te da predstavlja sudbinu i budućnost Koreje.

KCNA javlja da je iznad planine Paekdu, gdje je navodno Kim Jong-il rođen u tajnom kampu, organiziran vatromet. Strani biografi pak tvrde da je rođen na ruskom (tada sovjetskom) dalekom istoku.

Sjevernokorejanci koji su, zbog nestašice hrane navikli na smanjene i neredovite obroke, primili su povodom Kimovog rođendana meso i drugu hranu koja nije uobičajena, prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Istovremeno je Kina objavila da će poslati svog dužnosnika u Pjongjang u pokušaju rješavanja krize zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Sjeverna je Koreja šokirala svijet prošli tjedan objavivši da posjeduje nuklearno oružje i da se povlači iz šestostranih pregovora u kojima sudjeluju Južna Koreja, Japan, Kina, SAD i Rusija.

Kako pak javlja agencija Reuters pozivajući se na diplomatske izvore u Tokiju, Wang Jiarui, šef odjela za međunarodne veze kineske Komunističke partije, posjetit će Sjevernu Koreju 19. veljače.



(Hina) xbis ydj

Pročitajte više