Sjeverna Makedonija će dopustiti Sergeju Lavrovu da avionom sleti u Skoplje

Foto: EPA

Sjeverna Makedonija odlučila je dopustiti zrakoplovu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da sleti u Skoplje, što će Lavrovu omogućiti sudjelovanje na međunarodnom događaju, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. Prema priopćenju vlade, rok će se primjenjivati od 29. studenog do 1. prosinca, kada će Sjeverna Makedonija biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Skoplju. 

Makedonska vlada je donijela odgovarajući dodatak rezoluciji kojom je uvedena zabrana letova ruskim zrakoplovima, navodeći da je taj korak u skladu s propisima Europske unije. Ministarski sastanak OESS-a održat će se u Skoplju od 30. studenog do 1. prosinca. 

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova OESS-a izabrati predsjedavajućeg. Sjevernomakedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani rekao je 14. studenoga da pitanje prisutnosti Lavrova na sastanku još nije riješeno. Tom prilikom je i podsjetio da je prvi ruski diplomat pod sankcijama EU.

Prošle godine ruskom izaslanstvu onemogućeno sudjelovanje

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško rekao je ranije da se Moskva priprema za sastanak i inzistirao da ministarski sastanak može biti uspješan samo ako se osigura ravnopravnost svih delegacija.

U studenom prošle godine je Poljska, tada predsjedavajuća zemlja OESS-a, uskratila ruskom izaslanstvu pod vodstvom Lavrova mogućnost sudjelovanja na ministarskom sastanku OESS-a u Lodzu. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo postupke Varšave kao potez bez presedana, provokativan i neusklađen sa statusom Poljske kao predsjedavajuće zemlje. Rusko izaslanstvo predvodio je stalni predstavnik pri OESS-u Aleksander Lukaševič.

Pročitajte više