Skoro svaki deseti Amerikanac koristi antidepresive, potrošnja u 20 godina porasla za 400 posto

PREMA najnovijim podacima, situacija je u SAD-u jako tužna, a Amerikanci su ozbiljno depresivni, piše NY Daily News.

Sudeći prema izvještaju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), jedna od deset osoba starijih od 12 godina koristi antidepresive. U stvari, brojka lijekova koji se koriste za borbu protiv depresivnih poremećaja u posljednja je dva desetljeća narasla za 40 posto.

Gotovo četvrtina Amerikanki u dobi između 40 i 59 godina starosti uzima antidepresive, što je više nego u bilo kojoj drugoj dobnoj ili rodnoj skupini.

I, ne radi se samo o starijim ženama - lijekovi za borbu protiv depresije treći su najkorišteniji lijek na recept u SAD-u, kojeg piju osobe stare od 18 do 44 godine, javlja Health Day.

Nevjerojatnih 14 posto bijelaca koristi antidepresive, u usporedbi sa četiri posto crnaca i tri posto meksičkih Amerikanaca. Istraživači nisu otkrili vezu između visine dohotka i uporabe lijekova protiv depresije.

Ono što zabrinjava je, da prema podacima, trećina osoba koja se antidepresivima liječi, u posljednjih godinu dana nije posjetila stručnu medicinsku osobu, a manje od polovice ljudi koji uzimaju kombinaciju dva ili više antidepresiva u proteklih je 12 mjeseci bila kod svog psihijatra.

Žene dva i pol puta češće od muškaraca uzimaju antidepresive.

Pročitajte više