SKUP O MEDIJIMA: NUŽNO UNAPRIJEDITI PROFESIONALNE ETIČKE STANDARDE I TRANSPARENTNOST POSLOVANJA

Novinari, nakladnici, predstavnici njihovih udruga, predstavnici Vlade i medijski stručnjaci ocijenili su na međunarodnoj konferenciji o hrvatskim medijima u Opatiji da je potrebno unaprijediti profesionalne etičke standarde glasila i transparentnost poslovanja nakladničkih kuća.

Uspostavljanje takvog samoregulativnog sustava preduvjet je poboljšanja kvalitete medija kao javnog servisa i snažno je uporište konsolidacije neovisnosti javnih glasila. Time se pridonosi i prilagođavanju jedne od bitnih sastavnica hrvatske društvene i gospodarske strukture europskim standardima, zaključili su sudionici zadnjeg dana skupa koji su organizirali Međunarodni centar za obrazovanje novinara (ICEJ) i Zaklada Konrad Adenauer.

S obzirom na mogućnost i obveze koje proizlaze iz novog medijskog zakonodavstva, kao i realne uvjete i teškoće u kojem funkcioniraju hrvatski mediji, a imajući u vidu iskustva i dostignuća u razvijenim susjednim zemljama, sudionici savjetuju novinarskim i nakladničkim udrugama da "pojačaju i operacionaliziraju suradnju radi izrade zajedničkog novinarskog kodeksa i osnivanja zajedničkog tijela struke za implementaciju dobrih novinarskih običaja".

Sudionici međunarodne konferencije podržali su planove nakladnika da se prema prokušanim modelima zemalja EU organizira autonoman sustav i dragovoljna kontrola naklada, odnosno gledanosti i slušanosti elektroničkih glasila, kako bi se što prije uspostavilo uređeno medijsko tržište.

U organizaciji skupa stručnu pomoć su pružili Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatska udruga nakladnika, Hrvatska udruga radija i novina, te Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

(Hina) xggrb yso

Pročitajte više