Skup u Beču: Strana ulaganja nužna razvitku jugoist. Europe

STRANA ulaganja nužna su za gospodarski razvitak jugoistočne Europe, u koju je Austrija uložila tri milijarde dolara, a samo u Hrvatskoj ta je zemlja jedan od najvećih investitora, rečeno je u četvrtak u Beču na ministrskoj konferenciji o privlačenju stranih ulaganja.

Konferencija, kojoj je domaćin austrijsko Ministarstvo gospodarstva, održana je u sklopu II. radnog stola Pakta o stabilnosti o gospodarstvu pod naslovom "Investicije i unapređenje poslovne klime".

"Jugoistočna Europa je konačno na putu oporavka, sve države su na putu priprema za Europsku uniju, ovisno o njihovim postignućima", rekao je domaćin, austrijski ministar gospodarstva i rada Martin Bartenstein.

Austrija je uložila tri milijarde dolara u regiji, a u "Hrvatskoj smo jedan od najvećih investitora", kazao je Bartenstein.

No za privlačenje stranih ulaganja potebno je stvoriti zajedničku strategiju, rekao je posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.

On se također zauzeo za uklanjanje zapreka za strane ulagače.

"Strana ulaganja će pridonijeti bržem razvitku regije. Politička stabilnost postiže se razvojem", rekao je Busek.

Zaključivši da "investitori jasno gledaju regiju kao na cjelinu", Busek se zauzeo za stvaranje zone slobodne trgovine za tu regiju.

Govoreći na tom međunarodnom skupu pomoćnik hrvatskog ministra gospodarstva Krunoslav Plačko naglasio je buduće prioritete u svezi poticanja ulaganja u Hrvatskoj.

"(...) namjera je pokrenuti novi investicijski ciklus koji će putem poboljšanog Zakona o poticanju ulaganja dati dodatne pogodnosti svima koji investiraju uz povećanje broja zaposlenih", rekao je.

Prioritet Hrvatske je što brže uskladiti zakonodavstvo s europskim kriterijima i standardima i prihvatiti tehničke standarde i standarde kvalitete, rekao je Plačko. Izvijestio je da je od oko 18 tisuća tehničkih standarada EU-a Hrvatska dosad uskladila više od 5.000. Preostale će uskladiti u iduće dvije godine, kazao je.

Pročitajte više