Skup zaposlenika Željezare "Split"

NA DANAŠNJEM skupu zaposlenika Željezare "Split" potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević, izvijestio je radnike da će se proizvodnja u tvornici pokrenuti za petnaestak dana.


Kazao je da uprava u ostavci u tom roku mora potpisati ugovore s vjerovnicima, koji su pristali na reprogramiranje dugova. Matijašević je prenio poruku ministra gospodarstva Ljube Jurčića da će radnicima dvije zaostale plaće biti isplaćene u roku od dva tjedna, a još preostale četiri do kraja ove godine. Uz zaostale plaće radnici će paralelno primati i redovite, i to u punom iznosu.


Nova uprava tvornice, kazao je Matijašević, izabrat će se čim se steknu uvjeti za pokretanje proizvodnje, odnosno u tvornicu stigne sav materijal potreban za proizvodnju, koji će se kupiti od kredita za koji je Vlada prošlog tjedna dala jamstvo u iznosu od 57 milijuna kuna.

Matijašević je također kazao da će se izabrati i novi Nazdorni odbor jer je predsjednik sadašnjeg Nazdornog odbora Mijo Rogulj podnio jučer neopozivu ostavku.

Vlada je prošlog tjedna zadužila Ministarstvo gospodarstva da preispita odgovornost dosadašnje uprave i Nadzornog odbora za stanje u Željezari, kojoj je zbog duga HEP-u isključena struja i ne proizvodi već tri mjeseca. Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić tada je ocijenio da je splitska Željezara tipičan primjer loše vođene investicije. Iz kredita od 57 miljuna kuna, za koji je Vlada dala jamstvo, isplatit će se neisplaćene plaće i pokrenuti proizvodnja u dva pogona - hladnoj preradi čelika i valjaonici.



Pročitajte više