Skupovi o alkoholizmu i drugim ovisnostima

U Opatiji su danas otvorena dva skupa o alkoholizmu i drugim ovisnostima, na kojima sudjeluje stotinjak znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i BiH.

Riječ je o drugoj hrvatskoj konferenciji o alkoholizmu i drugim ovisnostima i šestoj Alpe-Adria konferenciji o alkoholizmu.

Skupovi se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH. Predsjednik Organizacijskog i znanstvenog odbora skupova Vlatko Thaller istaknuo je važnost suradnje znanstvenika iz više zemalja na rješavanju problema ovisnosti. Rekao je da su postojeće strategije za borbu protiv ovisnosti postale nedovoljne zbog čega je potrebno osmisliti nove u međunarodnoj suradnji.

Predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva Ljubomir Hotujac ustvrdio je da problem ovisnosti polako izmiče mogućnosti kontrole. Kao najveći problem istaknuo je sve više mladih s ovisničkim problemima. Rekao je da se vodi borba protiv simptoma koje uzrokuju društvena gibanja, a da se istodobno na ta gibanja ne može utjecati. Najvećim je neprijateljem pritom proglasio, kako je rekao, demona profita.

Bit će predstavljeno stanje ovisnosti i metode borbe protiv njih u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji te u pojedinačnim dijelovima Hrvatske. Govorit će se o aspektima psihijatrijskog liječenja ovisnosti kao i o psihološkoj komponenti uzroka ovisnosti i posljedicama na ovisnika i njegovu okolinu.

Organizatori su ovih konferencija Klinika za psihijatriju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, Hrvatsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Odjel za alkoholizam i srodne ovisnosti Sveučilišta u Trstu.

Skupovi se zatvaraju sutra.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više