GEM istraživanje: "Događanja oko Agrokora još će sniziti društveni status poduzetnika u Hrvatskoj"

Foto: FAH

PODUZETNICI u Hrvatskoj nemaju visok društveni status, a događanja oko Agrokora još će sniziti njihov društveni status, istaknuto je danas u Splitu na predstavljanju zaključaka najnovijeg GEM (Global Entrepreneurshp Monitor) istraživanja o poduzetništvu za Hrvatsku.

Voditeljica tima GEM istraživanja za Hrvatsku Slavica Singer je istaknula kako je prema istraživanju o "visokom društvenom statusu poduzetnika", koje je obuhvatilo 66 zemalja, Hrvatska zauzela posljednje mjesto.

"Ovo što se sada događa u Agrokoru još će sniziti društveni status poduzetnika u Hrvatskoj jer će se dovesti u pitanje moralnost poduzetnika", kazala je Singer.

Kako će Agrokor utjecati na hrvatsko gospodarstvo?

Na novinarski upit je li se poduzetnik Ivica Todorić glede Agrokora ponašao po međunarodnim standardima, odgovorila je kako ona taj angažman i ne bi nazvala poduzetničkim. "Svako preintenzivno širenje i razvoj je teško kontrolirati. Ja to ne bih nazvala naročito poduzetničkim zato što je definicija poduzetništva da ste proaktivni, a što se tiče Agrokora on je bio proaktivan, ali da je inovativan i odgovoran za izbor svojih odluka - teško bi se mogla složiti," kazala je Singer.

Po njenom tumačenju, slučaj Agrokora će utjecati na hrvatsko gospodarstvo u moralnom smislu jer se otvara pitanje moralnosti poslovnih ponašanja i odgovornosti institucija koje su trebale ranije reagirati.

Singer je uz ostalo istaknula kako Hrvatska i dalje nije poduzetnička zemlja te kako se poduzeća nerijetko otvaraju iz nužde, a ne iz prepoznate prilike.

Predstavljajući iscrpno najnovije rezultata GEM istraživanja, naglasila je kako se u mnogim zemljama vladine politike temelje na rezultatima tog istraživanja, dok Hrvatska vrlo malo svoje politike i programe definira na rezultatima ovih istraživanja u koja je Hrvatska uključena od 2002. godine.

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović je istaknuo kako poduzetnici u Hrvatskoj često prave greške tako što odlučuju investirati u projekte koje nedovoljno poznaju, a kao grešku je izdvojio i to što novcem iz bankarskih kredita pokrivaju svoje troškove a ne razvoj tvrtke.

Pročitajte više