Slavonija pod najezdom 50 milijardi komaraca



NEKOLIKO velikih poplava ove godine imalo je dodatne neugodne posljedice za stanovnike Osječko-baranjske županije. Nakon što su poplave poharale urode i počinile strašnu štetu na imovini, došao je drugi val problema – komarci.

Danas je u Županiji potpisano nekoliko ugovora o tretiranju komaraca, i to u Belišću te baranjskim općinama Draž, Kneževi Vinogradi, Čeminac i Darda. Procjenjuje se da bi ove godine broj komaraca mogao biti više nego dvostruko veći nego lani, kad je područje napalo 20 milijardi krvopija.

Župan Vladimir Šišljagić usto je istaknuo kako su komarci ove godine iznimno agresivni te da je veliki problem pri tretiranju krvopija činjenica da ih se ne smije tretirati u Kopačkom ritu, koji im je uz ove vremenske uvjete postao savršeno mjesto za razmnožavanje.

50 milijardi agresivnih krvopija

Ugovorima je osigurano 715 tisuća kuna, a za cijelu županiju bilo bi godišnje potrebno osigurati 37 milijuna kuna.

Tri velika plavljenja ove godine i mlake koje su ostale nakon plavljenja stvorili su iznimno plodno tlo za razmnožavanje komaraca, pa je njihov broj ove godine više nego dvostruko veći u odnosu na prošlu.

Kako je objasnio Stjepan Rudan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, prošle je godine na području Osijeka i okolice bilo oko 20 milijardi komaraca, dok je ove godine taj broj znatno veći, čak do 50 milijardi. Po kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, tolerira se 15 uboda komaraca u 15 minuta. Trenutno se u Osijeku i okolici zabilježava 40 i više uboda u tom vremenu.

Pročitajte više