Slavonija raj za pčele i pčelare

U OSJEČKOBARAJSKOJ županiji danas djeluje šest pčelarskih udruga koje okupljaju više od pet stotina članova koji posjeduju više od 15 tisuća košnica, a godišnje proizvedu između 500 i 600 tona meda!

Zanimljivo je da se do prvih preciznijih podataka o pčelarstvu u ovom dijelu Hrvatske došlo 1988. godine "zahvaljujući" bolesti! Naime, pojava zaraze "varoom" potaknula je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva da se ozbiljnije pozabavi slavonskim pčelarima i njihovim problemima. Lijek je tada podijeljen četiristo i osamdesetorici pčelara koji su posjedovali oko 15.500 košnica. Više od polovice pčelara učlanjeno je u neku od pčelarskih zadruga. Većina slavonskih pčelara bavi se stacionarnim načinom, dok njih oko 30 posto seli košnice čak i do Hrvatske Kostajnice.

U Slavoniji se postiže čak šest pčelinjih paša, piše Slavko Žebić u Gospodarskom listu, i to od ranog proljeća kad cvjetaju voćke i livade, do uljane repice, bagrema, lipe, suncokreta i zlatošipke. Zanimljivo je da je u Kopačkom ritu u Bilju postavljena stalna izložba o pčelarstvu, dočim je u Valpovačkoj Satnici otvoren i prvi edukacijski pčelinjak. Najaktivnija sekcija "malih pčelara" djeluje u osječkoj Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana.

Pročitajte više