Slavonski Brod: inspekcija potvrdila propuste veterinarske službe

Načelnik Odjela inspekcijskih poslova u Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Anđelko Gašpar izvijestio je novinare da su inspekcijskim nadzorom, kojim se utvrđivala pojava trihinele na brodskom i istarskom području, potvrđeni propusti u radu veterinarske službe za kontrolu kalonice i prerade "Marvik".

"Utvrđeno je da je taj objekt radio nekoliko dana a da tamo nije bio nazočan ovlašteni veterinar koji je trebao obaviti propisane preglede i nadzor", kazao je Gašpar.

Dodao je da će zbog toga veterinaru već sutra biti oduzete ovlasti da obavlja poslove koje dodjeljuje država, i koji su za državu bitni. Riječ je o kontroli zdravlja životinja, prometa i klanja u objektima za klanje, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla, istaknuo je, najavivši da će protiv veterinara i ovlaštene veterinarske organizacije biti podnesena i kaznena i prekršajna prijava, a možda i oduzeta koncesija. No prije toga po zakonu valja pronaći drugu organizaciju koja bi bila spremna preuzeti te koncesijske poslove, objasnio je Gašpar.

Inače, do danas se na Zarazni odjel brodske Opće bolnice javilo 29 osoba sa simptomima trihinele, a svima je zajedničko to što su jeli kobasice "Marvika" iz Garčina, nedaleko od Slavonskog Broda.

(Hina) xvruž ydd

Pročitajte više