Slovački premijer Fico ponovo operiran. "Stanje mu je ozbiljno, ali je stabiliziran"

Foto: EPA

Slovački premijer Robert Fico danas je podvrgnut još jednom operativnom zahvatu, izvijestili su njegov zamjenik Robert Kalinak i ravnateljica bolnice u Banskoj Bystrici Miriam Lapunikova, dodavši da je njegovo stanje stabilno, no još uvijek teško. "Uklonjeno je nekrotično tkivo zaostalo od prostrjelne rane. Pacijent je sada pri svijesti, stabiliziran, no i dalje je zadržan na liječenju na Odjelu za intenzivnu njegu. Njegovo je stanje uistinu ozbiljno", rekla je ravnateljica bolnice.

Lapunikova je kazala kako su liječnici donijeli odluku o tomu da premijer bude podvrgnut još jednoj operaciji nakon obavljenog CT-a, što je standardna procedura. Zahvat je trajao dva sata. Zamjenik premijera i potpredsjednik vlade Kaliniak je, nakon što je posjetio premijera u bolnici kazao kako će trebati proći nekoliko dana da liječnici budu sigurni u to da će se on oporaviti.

U srijedu bio na višesatnoj operaciji

"Mislim da će nam današnja operacija... omogućiti da se približimo pozitivnoj prognozi. Bolje sam raspoložen jer vidim da ima napretka. I dalje je vrlo ozbiljno, ali za mene puno nade." Dodao je da stanje u državi ni na koji način nije stalo i da se sve nesmetano odvija.

Fico je u srijedu bio podvrgnut višesatnoj operaciji ubrzo nakon što je na njega pucano iz neposredne blizine nakon sjednice vlade održane u slovačkom gradu Handlovi. Slovačka policija optužila je 71-godišnjeg muškarca za pokušaj ubojstva.

Mađarski premijer Viktor Orban, Ficov politički saveznik, rekao je za javni radio da čak i ako se slovački čelnik potpuno oporavi, neće moći raditi mjesecima - i to u kritičnom trenutku za kontinent koji se suočava s izborima za Europski parlament početkom lipnja.

Pročitajte više