Slovački "Smer" zbog koaliranja s krajnjom desnicom izbačen iz socijaldemokratskog kluba u europskom parlamentu

EUROPSKA socijalistička grupa, frakcija koja okuplja zastupnike stranaka lijevog centra u Europskom parlamentu, odlučila je iz svojih redova isključiti kolege koje pripadaju slovačkoj socijaldemokratskoj stranci "Smer".

Povod za tu odluku je to što je "Smer" nakon osvajanja najvećeg broja glasova na nedavnim parlamentarnim izborima u Slovačkoj odlučio sastaviti novu vladu uz pomoć dvije stranke koje većina zastupnika u Europskom parlamentu smatra nespojivim s idealima Europske Unije.

Robert Fico, vođa "Smera" i mandatar za sastav nove vlade, je sklopio sporazum sa HZDS, lijevom populističkom strankom koju vodi bivši premijer Vladimir Mečiar, kojeg su 1990-ih mnogi optuživali za autoritarni način vladanja.

Drugi, mnogo problematičniji partner "Smera" jest krajnje desna Slovačka nacionalna stranka (SNS). Njen vođa Jan Slota je nedavno uzburkao duhove širom regije kada je izjavio da bi volio "s tenkovima posjetiti Budimpeštu", asocirajući pri tome na višestoljetne loše odnose Slovačke i susjedne Mađarske. Sloti također zamjeraju rasističke izjave na račun romske manjine u Slovačkoj.

Mađarski mediji su već izrazili zabrinutost da bi ulazak Slote i njegovih ultradesničara u vladu mogla ozbiljno pogoršati položaj 500.000 pripadnika mađarske nacionalne manjine u Slovačkoj.

D.A.

Pročitajte više