SLOVENCI NE VJERUJU TVRDNJAMA DA NEMA PRISLUŠKIVANJA

Šezdeset devet posto Slovenaca ne vjeruje tvrdnjama mobilnih operatera da su njihovi razgovori sigurni od prisluškivanja, pokazala je anketa koju je na internet stranicama objavila slovenska komercijalna televizija POPTV.

Anketa je napravljena nakon optužaba jedne oporbene stranke da je postavljanje nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Zorana Thalera za direktora mobilnog operatera Simobil ugrozilo zaštitu privatnosti razgovora te da su u Sloveniji fiksna i mobilna telefonija, kad je riječ o upravama tvrtki, u rukama vladajuće stranke.

Na tvrdnje oporbe ogorčeno su se odazvali Mobitel, operater u vlasništvu Telekoma Slovenije i Simobil u vlasništvu jednog austrijskog operatera. Po tvrdnjama Mobitela ne postoje ni tehničke mogućnosti za prisluškivanje njihovih klijenata nego ih imaju samo policija i sigurnosne službe u slučaju da ih odobri sud. Simobil je dodao da je imenovanje Thalera za direktora njihove tvrtke bilo motivirano njegovim stručnim kvalitetama, a ne političkom pripadnošću.

(Hina) xfl ydgk

Pročitajte više