Slovenci po toleranciji između Švicaraca i Mađara

STUPANJ tolerancije prema strancima u Sloveniji je u zabrinjavajućem padu, a u tom su pogledu Slovenci najsličniji Švicarcima i Mađarima, pokazalo je zadnje mjesečno ispitivanje "Politibarometar" koje redovito provodi Centar za ispitivanje javnog mišljenja ljubljanskog fakulteta političkih znanosti.

Na pitanje bi li doseljenici trebali imati jednaka prava kao i starosjedioci, 51 posto ispitanih ovog je mjeseca odgovorilo ne, 41 da, a ostali su bili neutralni, rekao je predstojnik centra dr. Niko Toš, predstavljajući ovomjesečne rezultate studije.

Po njegovoj je ocjeni riječ o zabrinjavajućem padu tolerancije, izazvanom, među ostalim, polemikama oko gradnje prve džamije i pitanja "izbrisanih neslovenaca", ali također, tvrdi on, i djelovanjem stranaka desnice i katoličke crkve.

Prošle je godine po netoleranciji prema strancima Slovenija bila malo ispod Švicaraca i Mađara, a sada u odnosu na doseljenike samo Mađari, na popisu 19 država u kojima je postavljeno isto pitanje, izražavaju veću netoleranciju prema imigrantima i doseljenicima.

Toš je ustvrdio kako ispitivanje u Ljubljani pokazuje da će protivnici gradnje prve džamije vjerojatno uspjeti ako se to pitanje postavi na referendumu koji su zahtijevali.

Za usporedbu, Toš navodi da se u skandinavskim zemljama za izjednačenje prava doseljenika i domaćih zalaže između 80 i 90 posto ispitanih.

Pročitajte više