SLOVENIJA - INTENZIVNA DIPLOMATSKA AKTIVNOST UOČI REFERENDUMA

Idući tjedan u Sloveniji će proteći u znaku intenzivne diplomatske aktivnosti usmjerene na skorašnje referendume na kojima će se birači 23. ožujka odlučivati o uključenju u Europsku uniju i NATO savez.

U ponedjeljak će u jednodnevnom posjetu boraviti glavni tajnik NATO saveza George Robertson koji će se tom prilikom sastati s premijerom Antonom Ropom i predsjednikom Janezom Drnovšekom, te govoriti članovima parlamenta o koristima učlanjenja u Sjevernoatlantski savez, te održati konferenciju za novinare.

U srijedu će u posjetu Ljubljani boraviti njemački šef diplomacije Joschka Fischer koji će također imati sastanke s najvišim državnim dužnosnicima, te govoriti u parlamentu. Posjet Fischera zanimljiv je i s vidika podijeljenosti koju je u slovenskoj politici i odnosu birača na referendumu prema NATO savezu unijala iračka kriza, te razlike koje u tom pogledu postoje između SAD-a i ´stare Europe´.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je potpora NATO savezu zbog tih razlika u padu. Slovenske oporbene stranke, socijaldemokrati i demokršćani, optužuju vladu i njoj bliske medije da u iračku krizu i dileme oko buduće uloge NATO saveza koriste z antinatovsku i antiameričku propagandu, čime se smanjuju izgledi da referendum o ulasku u NATO savez uspije.

Ljubljanu će u četvrtak posjetiti i predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Što se tiče bilateralnih slovensko-hrvatskih odnosa, idućeg bi tjedna, kako je u Ljubljani najavljeno, ministartsvo vanjskih poslova trebalo Hrvatskoj uputiti diplomatsku notu kojom hrvatsku stranu obavještava o ratifikaciji i stupanju na snagu sporazuma o nuklearci Krško. Ako je vjerojati nekim medijskim najavama, nota će uključivati i obavijest da je Slovenija kao buduća članica EU-a dužna poštovati skraćene rokove za gradnju skladišta za radionuklearni otpad, u skladu s novom konvencijom o zaštiti od zračenja.

Najavljena je i mogućnost službenih reakcija predstavnika slovenske vlade na odluku hrvatskog Vrhovnog suda koje je presudilo da trojica štediša Ljubljanske banke Zagreb mogu biti namireni od prodaje nekretnina te banke u Hrvatskoj.

Pročitajte više