Slovenija: Janša optužuje vladu za recesiju

PREDSJEDNIK vodeće slovenske oporbene stranke Janez Janša ocijenio je u utorak da je pogrešna politika vlade glavni razlog za relativno ekonomsko zaostajanje Slovenije u odnosu na druge tranzicijske zemlje.

"Zabrinjavajući su podaci da je sve više zaposlenih u državnoj upravi i sve manje u gospodarskim djelatnostima, a naš je gospodarski rast katastrofalno nizak", rekao je Janša komentirajući najnovije podatke o sve manjem rastu društvenog proizvoda, što je vlada u ponedjeljak priznala smanjivši procjene o rastu BDP-a u ovoj godini s ranijih 3,6 na 3,1 posto, a mogućnošću da zbog recesije u Europi bude još manji.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), kako su se od kraja prošlog tjedna preimenovali njegovi socijaldemokrati, Janša naglašava da ne stoje tvrdnje vladinih ekonomista kako je pad BDP-a razumljiv zbog recesije u zapadnoj Europi.

To je samo jedan od uzroka, no glavni su u pogrešnoj ekonomskoj politici koja ne stimulira srednje i malo gospodarstvo, prevelikoj potrošnji države i destimuliranju ulaska zdravog kapitala iz inozemstva zbog domaćih lobija, ocijenio je Janša.

Šef slovenske oporbe tvrdi da su trenutni podaci od samo dva posto rasta BDP-a "katastrofalni" i ne mogu biti jamstvo da će Slovenija iduće godine spremno ući u članstvo EU-a.

Kad bi na stanje slovenskog gospodarstva toliko djelovala europska recesija, onda bi se isto moglo reći i za Češku, gdje je zabilježen mnogo veći gospodarski rast nego u Sloveniji, ali i manja stopa zaduženosti i inflacije, ocjena je slovenskog oporbenog prvaka.

Pročitajte više