Slovenija: Nakon dvije i pol godine uhićeni atentatori na novinara Peteka

Nakon dvije i pol godine istrage pred rješenjem je slučaj atentata na novinara slovenskog dnevnika "Večer" iz Maribora kojega su napadači krajem veljače 2001. teško ranili pred njegovim domom.

Sumnjalo se da su motivi napada na Peteka bili njegovi članci u kojima je pisao o nepravilnostima u privatizaciji i vezama bankarskih i poslovnih krugova u sjevernom dijelu Slovenije, te o malverzacijama u izdavanju prijevozničkih licenci.

Slovenska policija i tužiteljstvo objavili su u utorak da su u vezi s napadom na 44-godišnjeg novinara uhitili dvojicu vjerojatnih počinitelja, a još dvojica su u zatvoru na izdržavanju kazne koje nisu povezane s tim slučajem.

Petek, koji je nakon napada i višestrukih operacija lica od kobnog događaja djelomični invalid, izjavio je kako je sretan što se slučaj konačno raspliće, no da će biti još zadovoljniji kada krivci i - kako je upozorio - sami naručitelji napada budu osuđeni.

Direktor slovenske policije Marko Pogorevc rekao je da je policija tijekom istrage bila i pod političkim pritiskom koji je onemogućio brže otkrivanje krivaca.

Nagovještaj okončanja najpoznatijeg slovenskog slučaja napada na novinarsku autonomiju fizičkim prijetnjama pozdravile su i profesionalne organizacije na čelu sa slovenskim novinarskim društvom. Zbog slučaja novinara Peteka i sporog odvijanja istrage zadnjih su godina više puta na slovenske dužnosnike javno intervenirali predstavnici međunarodnih novinarskih i izdavačkih udruga.

(Hina) fl rt

Pročitajte više