Slovenija: Osumnjičeni za četvorostruko ubojstvo nije kriv?

Četverostruko ubojstvo koje već 7 godina intrigira slovensku javnost ponovno je uzburkalo strasti nakon što je okružni sud u Celju u srijedu izrekao oslobađajuću presudu glavnoosumnjičenom, 30godišnjem Kristijanu Kameniku iz Slovenskih Konjica. L

Sud je u ponovljenom postupku presudio da nisu podneseni zadovoljavajući dokazi da je optuženi u saučesništvu sa još jednom osobom 1999. godine u selu Tekačevo u osamljenoj kući hicima iz pištolja u glavu ubio Štefana Poharca i njegovu ženu Frančišku, te njihove podstanare Helenu i Viktoriju Krošlin (majku i kći).

Isti je sud Kamenika zbog tog ubojstva 1999. godine osudio na 20 godina zatvora, ali je vrhovni sud naložio obnovu procesa i ekspertizu stranih forenzičara za glavni posredni dokaz koji je Kamenika dovodio u vezu s masakrom u Tekačevu.

Riječ je o tragu tragu stopala koji je na mjestu zločina ostavio jedan od počinitelja. Taj se je trag po ekspertizi slovenskih kriminalista poklapao sa otiskom para sportske obuće nađene u Kamenikovom stanu, što u ponovljenom postupku nisu sa sigurnošću mogli potvrditi dva vještaka, dovedena pred sud iz Švicarske i Njemačke.

Viši državni tužitelj Milan Birsa izrazio je nakon izricanja presude iznenađenje i najavio žalbu.

"Sudu smo podastrli izravne i neizravne dokaze da je optuženi kriv za ubojstva u Tekačevu, a spremni smo dati i nove", rekao je Birsa, najavljujući žalbu na presudu. Uz tragove obuće na mjestu zločina tužitelj tvrdi kako postoje i dokazi o telefonskim razgovorima optuženog s jednom od žrtava, što je Kamenik u procesu nijekao, tvrdeći da ih nije znao i da nikada nije bio na mjestu gdje su ubijeni.

(Hina) fl rb

Pročitajte više