SLOVENIJA: PARLAMENT O INTERPELACIJI PROTIV VLADE TEK U RUJNU

Izvanredna sjednica slovenskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o interpelaciji oporbe protiv vlade premijera Antona Ropa mogla bi se održati tek sredinom rujna, dva tjedna prije parlamentarnih izbora, rekao je u petak predsjednik parlamenta Feri Horvat.

On je to izjavio komentirajući inicijativu oporbenih prvaka Janeza Janše i Andreja Bajuka da sadašnja vlada "položi račune" o svom radu u protekle 4 godine budući da, po njima, nije ispunila obećanja data nakon pobjede na izborima 2000.

Horvat je pojasnio da se interpelacije raspravljaju na izvanrednim sjednicama, a nju treba tek sazvati, a uz to je potrebno četrdesetak dana za pismeni odgovor vlade na optužbe opozicijskih stranaka desnog centra da je ekonomski rast u zadnje 4 godine bio dvostruko manji od obećanog, da se povećao broj siromašnih u društvu i da vlada potiče "klijentelizam i korupciju".

Stranke sklone sadašnjoj koalicijskoj vladi desnog centra ocijenile su u petak da je Janšina i Bajukova inicijativa "napuhani predizborni balon", dok stranke desnice tvrde da se radi o činu normalnom u zemljama s visokom političkom kulturom i svojevrsnom obliku "političke higijene" koji i vladajućim strankama omogućuje da pokažu što su postigle.

Gregor Golobič, tajnik liberalnih demokrata (LDS), stranke koju vodi premijer Anton Rop, izjavio je, komentirajući optužbe iz interpelacije, da upravo stranke koje predvodi Janez Janša namjeravaju izvršiti kadrovske čistke u državi u slučaju da dođu na vlast i da su sklone korupciji.

(Hina) xfl ymaš

Pročitajte više