Slovenija: Predložena ministrica odustala od kandidature

KANDIDATKINJA za ministricu lokalne samouprave i regionalnog razvitka u budućoj slovenskoj vladi Janeza Janše u srijedu je neočekivano odustala od kandidature zbog kritika da je djelovala neetično.

"Iako imam čistu savjest i znam da sam postupila po zakonu, ne želim da nova vlada bude izložena sumnjama u moju moralnost", navela je Darinka Mravljak u obrazloženju što ga je u srijedu dostavila mandataru i budućem premijeru Janezu Janši.

Parlamentarni odbor za lokalnu samoupravu u ponedjeljak joj je minimalnom većinom dao "zeleno svjetlo" za imenovanje na položaj ministrice bez portfelja, ali su se pojavile i kritike zbog jednog posla na kojemu je zaradila više od 100.000 eura.

Mravljak je 1994. godine na licitaciji kupila manji kompleks zemlje od propalog poljoprivrednog kombinata Hmezad u gradiću Radlje ob Dravi, a tri i pol godine kasnije prodala ga je po sedam puta višoj cijeni državnoj agenciji za ceste (DARS), kad se zemljište na kojemu je postavila plastenik za uzgoj cvijeća našlo na trasi gradske obilaznice.

U vrijeme kad je zemljište kupila, bila je zamjenica gradonačelnika u spomenutom gradu, a u vrijeme kad ga je prodala zastupnica u parlamentu u koji je izabrana na listi Slovenske pučke stranke (SLS) koja ju je sada predložila za ministricu u koalicijskoj Janšinoj vladi.

Darinka Mravljak obrazložila je da je zemljište kupila na javnoj licitaciji od poduzeća koje je propadalo, te da je cijenu zemljišta kad ga je prodavala odredio ovlašteni procjenitelj zbog čega ima "potpuno čistu savjest".

Odustajanje Darinke Mravljak od kandidature u načelu ne dovodi u pitanje izvanrednu parlamentarnu sjednicu na kojoj će u petak zastupnici glasovati o ministrima u Janšinoj vladi.

Zakon o vladi predviđa naime da ona počinje djelovati ako je potvrđeno najmanje dvije trećine ministara.

Pročitajte više