Slovenija se ne mora bojati odljeva mozgova u EU

Slovenci su vrlo dobro osposobljeni za budući rad u aparatu Europske unije, ali nema opasnosti od "odljeva mozgova", ocijenio je u petak prilikom posjeta Ljubljani Neil Kinnock, pomoćnik Romana Prodija za administrativnu reformu EUa.

O slovenskim kadrovima koji će se uskoro preseliti u Bruxelles on je razgovarao s premijerom Antonom Ropom, ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, ali i dosadašnjim ministrom europskih poslova Janezom Potočnikom kojega je premijer Rop predložio za povjerenika EU-a nakon što u sklopu njena proširenja Slovenija postane punopravnom članicom za stotinjak dana.

Kinnock je na konferenciji za novinare rekao da povjerenici iz svake države polaže prisegu da će djelovati u interesu cijele Unije jer formalno i nisu predstavnici pojedinih država, a ako bi u Europskoj komisiji branili samo nacionalne interese bili bi marginalizirani.

"Sa svojim povjerenikom svaka država dobija stručnjaka koji će vjerno štititi interes svoje države, ali uvijek raditi u kontekstu cjeline.

Potočnik je naglasio da priliku za zapošljavanje u administraciji EU-a imaju i drugi sposobni Slovenci, a nedavno testiranje pokazalo je da su slovenski potencijalni kadrovi bili natprosječno uspješni na natječajima koje je raspisala EU. Unatoč tome, ocijenio je Kinnock, Slovenija se ne mora bojati da će njezinim uključenjem u EU 1. svibnja doći do "odljeva mozgova", odnosno odlaska najboljih u redove europske birokracije jer su plaće u Sloveniji relativno visoke u odnosu na druge države-pristupnice iz kojih postoji veći pritisak.

(Hina) fl sd

Pročitajte više