SLOVENIJA: U FOJBAMA OKO TRSTA NEMA CIVILA

U kraške jame (fojbe) u okolici Trsta bacana su tijela partizana i Nijemaca poginulih u borbama za oslobođenje tog grada 1945. godine, a ne talijanski civili, tvrdnja je koju je 85godišnja Darinka Pajntar koja živi u jednom staračkom domu u Ljubljani iznijela novinarima povodom polemika koje je u Sloveniji izazvao film talijanske televizije RAI koji se snima u Crnoj Gori pod nazivom "Srce u fojbi".

"U Opčinama blizu Trsta našla sam se dan nakon završetka borbi. Prizor je bio grozan jer su posvuda, po cestama, ulicama i u šumarcima, ležali leševi Nijemaca i partizana. Budući da ih sve nisu mogli pokopati na dostojanstven način, domaći su ih ljudi pobacali u fojbe jer je prijetila opasnost epidemije", izjavila je za ljubljanski list "Dnevnik", odnosno njegovo tjedno revijalno izdanje "Nedeljski dnevnik" koje je u prodaji četvrtkom. Ona tvrdi da među bačenima u fojbe uopće nije bilo civila.

Predstavnik slovenske organizacije partizana-veterana Jože Gačnik izjavio je pak da je spomenuti film u kojem glavnu negativnu ulogu ima izmišljeni slovenski partizan Novak nastavak pokušaja revizije povijesti i da se u Italiji održava mit o fojbama i etničkom čišćenju Talijana iako je i jedno talijansko-slovensko međudržavno povjerenstvo za povijesna pitanja prije nekoliko godina objavilo studiju kojom su demantirani veliki brojevi o broju talijanskih žrtava iz krajeva koji su nakon II. svjetskog rata pripali tadašnjoj Jugoslaviji.

"Revizionističke težnje u Italiji podržavaju neofašisti i nacionalisti koji su povremeno tiši, a povremeno glasniji", rekao je Gačnik.

Slovenski mediji s posebnim ogorčenjem spominju da će se kontroverzni film u Italiji prikazati 10. veljače godine na Dan sjećanja proglašen ove godine kojim se obilježava egzodus Talijana iz Istre i slovenskog primorja.



(HIna) xfl ynab

Pročitajte više