Slovenija: Umirovljenici će možda odlučiti o rezultatu izbora

Odluka slovenskog Zavoda za mirovinsko osiguranje da po prvi put nakon više godina ne izvede uobičajeno rujansko povećanje mirovina za 520.000 umirovljenika mogla bi posredno utjecati na rezultat parlamentarnih izbora, jer je stranka umirovljenika Desus u sadašnjoj vladi premijera Antona Ropa, a oporba tvrdi da su zbog sistemskog zakona donesenog u njenom mandatu slovenski umirovljenici oštećeni za dvije mirovine.

Zavod za mirovinsko osiguranje objavio je u četvrtak da nema zakonske osnovice da se prema uobičajenom modelu dignu iznosi mirovina, jer su u proteklih godinu dana mirovine povećane za 3,6 posto, a plaće za 2,8 posto, pa nema osnove za uobičajeno usklađivanje.

Opozicijske stranke proteklih su dana u predizbornoj kampanji optužile stranku umirovljenika Desus da je posredno kriva za slabije stanje slovenskih umirovljenika. Kako je rekao Ropov izazivač za mjesto premijera i predsjednik Demokratske stranke (SDS) Janez Janša, u protekle četiri godine slovenski su umirovljenici oštećeni za ukupni iznos od dvije mirovine. Oporba za to krivi i stranku umirovljenika jer je glasovala za vladin zakon po kojemu se mirovine više ne usklađuju sa stopom inflacije, nego sa statističkim porastom tekućih plaća i to retroaktivno, jednom na godinu.

Predsjednik stranke umirovljenika Anton Rous izjavio je, međutim, da je riječ o demagogiji stranaka desnog centra koje su krive da je 1990. i 1991. godine u Sloveniji izgubljeno 50.000 radnih mjesta pa se naglo povećao broj umirovljenika na sadašnjih 520.000.

Stranka umirovljenika sudjelovala je u prijašnjim Drnovšekovim i sadašnjoj Ropovoj vladi, ali sa svojih pet glasova u parlamentu nije mogla presudno utjecati na stanje stvari, tvrdi Rous. Slovenski analitičari tvrde da bi umirovljenici, odnosno njihovo zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, mogli presudno utjecati na rezultat izbora. Oni se na izbore tradicionalno odazivaju u najvećem broju, a sve političke stranke imaju svoje "seniorske" sekcije i "umirovljeničke" frakcije kako im se ne bi zamjerile. Stranka Desus prema zadnjim objavljenim anketama pred ovogodišnje izbore još nije u potpunosti osigurala potreban 4-postotni prag za ulazak u parlament, što bi moglo sugerirati da njenim radom umirovljenici nisu najzadovoljniji.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više