Slovenska vlada novim proračunom želi smanjiti deficit

Foto: FAH

SLOVENSKA vlada je u parlament poslala prijedlog državnog proračuna kojim se u zadnjoj godini njena mandata predviđa veliko smanjenje proračunskog deficita, zbog većeg očekivanog priljeva domaćih i europskih sredstava.

Za iduću godinu planirani su prihodi od 9,6 milijardi eura i rashodi od 9,7 milijardi, no prema neslužbenim ocjenama koje su prenijeli mediji moglo bi se dogoditi da proračun već u 2018. po prvi put bude izbalansiran ili čak s manjim suficitom. Ako se to ostvari, Slovenija bi godinu dana prije roka ispunila obveze iz europskog fiskalnog pakta o strukturno uravnoteženom proračunskom financiranju.

Takva pozitivna očekivanja dovode se u vezu s povećanjem procjene ekonomskog rasta u ovoj godini s 3,6 na 4,4 posto, što ju je prošli tjedan najavio vladin ured za makroekonomske analize.

Restrikcije za plaće

Istodobno, premijer Miro Cerar izjavio je da će vlada i u idućoj godini ukidati restrikcije za plaće i socijalna primanja koje su bile određene interventnim zakonom 2012. godine zbog ekonomske krize, a uz redovnu jednokratnu godišnju korekciju vrijednosti mirovina obećao je i jedno njihovo izvanredno povećanje.

Osim toga, poreznom reformom koja treba stupiti na snagu iduće godine, predviđaju se porezne olakšice za dohotke radnika koji slovenski poslodavci upućuju u inozemstvo te neke olakšice za male obrtnike i poduzetnike.

"Nastavljamo s postupnom konsolidacijom naših javnih financija", poručila je vlada uz prijedlog proračuna preko svog twitter profila, dodavši da će proračunski prioriteti i u idućoj godini biti sigurnost, infrastruktura, znanost, zapošljavanje i zdravstvo.

Ovogodišnji državni proračun Slovenije planiran je s 8,8 milijardi eura prihoda i 9,5 milijardi rashoda, ali se smatra da će se rashodi rebalansom povećati za oko 140 milijuna eura, na prijedlog vlade koja želi sanirati dio gubitaka u javnim bolnicama.

Pročitajte više