Slovenska vlada ovaj mjesec odlučuje o prijemu prvih izbjeglica iz EU kvote

Foto: FAH

SLOVENSKA vlada ovaj će mjesec donijeti odluku o prijemu prvih izbjeglica iz kvote koja joj je dodijeljena u okviru planiranog premještanja azilanata koji se sada nalaze u Grčkoj i Italiji, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

Evropska komisija je u srijedu upozorila da se planirano premještanje 160.000 migranata i izbjeglica koji su sada smješteni u hot-spot centrima u Italiji i Grčkoj ne ispunjava jer ih je do sada u druge zemlje članice premješteno manje od 500, te države članice pozvala da se drže dogovora.

Džavni tajnik za migracije u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani da će slovenska vlada odluku o prihvaćanju prvih izbjeglica iz svoje kvote donijeti još ovaj mjesec, a onda o tome obavijestiti Europsku komisiju. Plan je da Slovenija u prvoj skupini primi 20 osoba.

Prema migracijskoj strategiji koju je Europska komisija donijela u svibnju prošle godine Slovenija bi trebala primiti i udomiti 207 izbjeglica.

Slovenija u 2 godine treba odobriti azil za preko 1100 izbjeglica

Prema novopredloženim kvotama o kojima se u Bruxellesu razgovaralo u rujnu Slovenija bi morala  u slijedeće dvije godine odobriti azil za nešto više od 1100 izbjeglica, no nije riječ o konačnom prihvaćenom rješenju jer je neslaganje iznijelo više članica.

Slovenija je na početku izbjegličke krize zastupala stajalište da zbog malih mogućnosti integracije može primiti samo do 40 izbjeglica, te se zauzimala za to da kvote ne smiju biti nametnute nego bazirane na dobrovoljnom pristanku zemalja članica.

U Sloveniji do sada nije bilo relokacije izbjeglica iz hot-spot centara u Italiji i Grčkoj jer joj se uvažavao napor na ovladavanju migracijskim valom budući da je Slovenija na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti. Državni tajnik za migracije Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da Slovenija ne može pristati na izravan prijevoz migranata iz Makedonije vlakom do Šentilja jer bi u tom slučaju i sama postala hot-spot u kojemu bi ostao velik broj migranata koje ne bi imala gdje smjestiti.

Pročitajte više