Slovenski "Dnevnik": Odnosi s Hrvatskom "diplomatska zbrka"

ODNOSI Slovenije i Hrvatske cijelo vrijeme nakon osamostaljenja priča su o diplomatskoj zbrci u kojoj nijedna strana nije imala snage za rješenje brojnih nesporazuma, tvrdi u četvrtak u svom komentaru o namjerama Hrvatske da u Jadranskom moru proglasi gospodarski pojas ljubljanski "Dnevnik", nakon "Dela" najutjecajniji slovenski dnevni list.

"Kad jednom stručnjaci budu sustavno sakupili gradivo o odnosima Hrvatske i Slovenije u razdoblju nakon osamostaljenja, bit će to zanimljiva lektira o prevladavajućoj zbrci u kojoj nijedna strana nije smogla snage da riješi brojne nesporazume koji su počeli odmah nakon proglašenja nezavisnosti", navodi "Dnevnik". List dodaje da bi najnoviji zaplet stvari mogao "zakomplicirati do točke u kojoj bi za duže vrijeme međudržavni dijalog bio nemoguć".

Diplomati s obiju strana, navodi "Dnevnik" u komentaru, zaboravili su da je u rješenju nesporazuma potreban kompromis, makar "s ukusom gorčine" koji se neće temeljiti na trijumfalizmu, a na obje strane je pogreška da se popuštanje jednači s "izdajom nacionalnih interesa".

Komentar navodi kako će se cijela stvar oko gospodarskog pojasa u Jadranu smiriti i zbog Italije koja bi - navodi - ukoliko s Hrvatskom proglasi u Jadranu gospodarski pojas - isto morala učiniti "i sa morem na drugoj strani apeninske čizme, gdje bi se suočila s malom drukčijim susjednim državama nego što su to Slovenija i Hrvatska".

"Dnevnik" kaže da se slovenska diplomacija na cijelu stvar mora odazivati racionalno i pragmatično "jer i sama ima svoje adute".

"Bila bi zato velika greška kad bi se u stilu Jelinčiča počeli baviti izjavama: Zadar Talijanima, Istru Sloveniji. Te riječi možemo doduše shvatiti kao dobru ljetnu šalu, ali ništa više od toga. Šahovskim jezikom rečeno, slovenska će politika slomiti tvrdi orah u odnosima s Hrvatima samo uz žrtvu nekog domaćeg konja. A to onda zahtijeva hrabrost, riskiranje i pragmatizam", zaključuje komentar u "Dnevniku".

(Hina) fl sb

Pročitajte više