Slovenski mediji: "Jasan signal" Hrvatskoj u vezi s jadranskom zonom

PITANJE zaštićene ekološkoribolovne zone na Jadranu treba riješiti što prije na trilateralnoj razini između Slovenije, Italije i Hrvatske, javljaju popodne slovenski mediji u vezi sa sudjelovanjem Janeza Drnovšeka na brijunskoj konferenciji o povjerenju u organizaciji Zaklade 2020. na kojoj su sudjelovali čelnici iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Slovenije.

O pitanju hrvatskog ekološko-ribolovnog zaštitnog pojasa bilo je riječi na zajedničkom objedu na kojemu je uz predsjednike Drnovšeka i Mesića bio i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, a hrvatskoj je strani preneseno stajalište da to pitanje treba što prije riješiti, naveli su u Drnovšekovom kabinetu, a prenosi slovenska agencija STA.

"Rješenja treba naći na skorašnjim sastancima predstavnika Slovenije, Hrvatske i Italije", navodi STA, podsjećajući da će se na trilateralnom sastanku u lipnju susresti državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova, te da se očekuje i sastanak ministara vanjskih poslova.

Slovenski radio popodne je u vezi s tim naveo kako je Slovenija uputila Hrvatskoj "jasan signal" da pitanje ekološko-ribolovne zone treba riješiti što prije. Slovenija se na prijašnjim sastancima o tom pitanju zauzimala za poništenje hrvatske zaštićene zone na Jadranu ili odgodu njene primjene, a izašla je i s prijedlogom "zajedničke zone" kojom bi upravljale Italija, Slovenija i Hrvatska.

Pročitajte više