Slovenski parlament počeo postupak ratifikacije europskog ustava

Slovenski parlament počeo je u utorak poslijepodne s postupkom ratifikacije europskog ustava, a premijer Janez Janša pozvao je zastupnike da taj dokument ratificiraju jer njegov tekst predstavlja dobar kompromis kojim Slovenija može biti zadovoljna.

Kako je u svom uvodnom izlaganju na početku izvanredne sjednice naglasio slovenski premijer, prema europskom ustavu Europska unija i dalje ostaje zajednica država, a ne državna zajednica, ustavni tekst omogućava i dobrovoljni izlazak članica, a posebna je simbolična vrijednost tog dokumenta u tome što su na njegovu usvajanju radile stare i nove članice unatoč prijašnjim dvojbama da će u proširenoj Uniji biti teže donositi odluke.

"Slovenija je zadovoljna s europskim ustavom koji predstavlja uravnotežen kompromis", rekao je Janša. Slovenski premijer pozitivno je ocijenio ustavna rješenja koja se odnose na određivanje kvalificirane većine u EU za donošenje odluka, broj europskih povjerenika iz država članica, jačanje uloge nacionalnih parlamenata. Istaknuo je da Sloveniji odgovara i uvođenje jednog oblika zajedničke europske diplomacije koja se ustavom predviđa, te predsjedavanje Europskoj uniji suradnjom više država u "trojkama" koji će omogućiti racionalnije koncentriranje resursa pojedinih država. Slovenija bi naime kao prva država iz skupine koja je u EU uključena 1. svibnja prošle godine trebala predsjedavati Europskom unijom. Ukoliko ustav bude na vrijeme ratificiran u svim ržavama-članicama, Slovenija će u predsjedavanje EU-om biti uključena u trojci s Njemačkom i Portugalom u 2007. i prvoj polovici 2008. godine, a ako ne - onda će individualno predsjedati Unijom u prvoj polovici 2008. godine.

Janša je, ističući civilizacijsku i povijesnu važnost procesa europske integracije od njenih početaka, rekao da europski ustav predstavlja nastavak ideje tih integracija, Mauricea Schumanna, De Gasperija i drugih, te da su mogućnost integracije europskog kontinenta omogućile tek promjene nastale nakon pada berlinskog zida i uspostave demokratskih režima u državama istočne i srednje Europe.

Janša je zastupnicima rekao da je prilikom uključivanja države u EU i nakon toga u Sloveniji pokazana dovoljno velika opredijeljenost za Europsku uniju, tako da poseban referendum na kojem bi se odlučivalo o europskom ustavu u Sloveniji nije predviđen. Slovenski premijer naveo je da će pripreme slovenske vlade na preuzimanje predsjedanja Europskoj uniji u slijedeće dvije godine biti dobra prilika da se građani još bolje informiraju o europskom ustavu. Pozivajući zastupnike da ratificiraju europski ustav, Janša je rekao da se u Europskoj uniji pružaju mogućnosti za djelotvornu suradnju Slovenaca iz matične države s manjinama u Italiji, Austriji i Mađarskoj u jedinstvenom kulturnom prostoru.

Očekuje se da će parlament o ratifikaciji glasovati kasno popodne nakon što o njemu izreknu svoja mišljenja zastupnici i predstavnici stranačkih klubova. Na završetku zasjedanja, kako se očekuje, govorit će i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je jutros u ulozi predsjedavajućeg OESS-a boravio u Moskvi.

Izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta na kojoj se odlučuje o ratifikaciji europskog ustava prisustvuju i slovenski zastupnici u Europskom parlamentu, šef misije EU-a u Ljubljani veleposlanik Erwan Fouere, te članovi diplomatskog zbora i europski povjerenik za znanost (iz Slovenije) Janez Potočnik.

(Hina) xjfla ysd

Pročitajte više