Slovenski parlament potvrdio Ropa za mandatara nove vlade

SLOVENSKI parlament u srijedu je na izvanrednoj sjednici za mandatara nove vlade potvrdio dosadašnjeg ministra financija u vladi Janeza Drnovšeka Antona Ropa.

Rop je položio svečanu prisegu nakon što je tajnim glasovanjem dobio 63 glasa zastupnika u 90-članskom parlamentu.

Vjeruje se da u novoj vladi neće biti većih izmjena u odnosu na prijašnju koju je vodio Drnovšek.

Kako navode slovenski analitičari, iz vlade će vjerojatno otići dosadašnja ministrica za školstvo Lucija Čok kako bi u nju došao jedan od jačih ljudi lijeve frakcije vladajućih liberalnih demokrata (LDS) Slavko Gaber. Mjesto ministra financija ipak će prihvatiti profesor ljubljanskog sveučilišta Dušan Mramor, a koalicijskoj Stranci demokratskih umirovljenika (Desus) bit će ponuđeno novo mjesto ministra bez lisnice zaduženog za regionalni razvoj.

Rop je u svom govoru pred zastupnicima i u odgovorima na njihova pitanja najavio kontinuitet politike dosadašnjeg premijera Drnovšeka koji je izabran na mjesto predsjednika države. Rop je među ostalim rekao da se u odnosima s Hrvatskom zalaže za dobrosusjedske odnose i rješenje otvorenih bilateralnih pitanja za koja je kako je rekao potrebna ´hrabrost i racionalnost´.

Parafirani, a nerealizirani sporazum o granici ocijenio je velikim vanjskopolitičkim uspjehom Drnovšeka, dok je za pitanja stare devizne štednje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH rekao da će se rješavati ´na multilateralnoj osnovi´, dakle kao sukcesijsko pitanje svih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a u sklopu pregovora u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Kritike oporbenih zastupnika da je kao važan čovjek u bivšim vladama izazvao ´kaos´ u privatizaciji, socijalnoj stabilnosti i mirovinskom sustavu, da nije smanjio veliku inflaciju i javni dug za što je kao ministar financija u zadnje dvije godine bio zadužen, Rop je nazvao neopravdanim ´kritizerstvom´ i ´katastrofizmom´ oporbenih stranaka.

Nova slovenska vlada, kako se očekuje, bit će u parlamentu potvrđena idućeg tjedna nakon tzv. ´saslušanja´ u parlamentarnim odborima svih ministara.

Pročitajte više