Slovenski tisak o incidentu na Dragonji

SLOVENSKI tisak u izdanjima od četvrtka najavljuje da će jučerašnji incident s članovima Pučke stranke (SLS) na graničnom prijelazu Plovanija dodatno zaoštriti hrvatsko-slovenske odnose, ali i ojačati poziciju te stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ljubljansko "Delo" na naslovnoj stranici u članku na tri stupca opisuje događaje oko uhićenja Janeza Podobnika i 11 članova njegove stranke te diplomatske reakcije Ljubljane. Prenosi se izjava premijera Antona Ropa da će incident "udaljiti Hrvatsku od Europske unije" i da je Ljubljana o događajima već obavijestila europske institucije.

"Radi se o nedopustivom i neeuropskom činu. Incident nije uperen samo protiv Slovenije nego i protiv Europske unije", prenosi Ropovu izjavu vodeći slovenski list.

"Delo" u okviru ističe da je Hrvatska prema odluci Europske unije u roku jedne ili dvije godine, u sklopu pridruživanja EU-u, dužna regulirati svoje odnose sa susjednim državama, riješiti granična pitanja sa Slovenijom pa i pitanje "jednostrano proglašene jadranske zone".

Slovenski tisak dosta pažnje posvećuje pitanju kako će se incident na granici, koji su u elitnom terminu prenosile ovdašnje televizijske postaje, odraziti na rezultate slovenskih parlamentarnih izbora koji se održavaju krajem idućeg tjedna.

Pitanje izlaska Slovenije na otvoreno more i "istarskih zaselaka" južno od rijeke Dragonje bilo je, po ocjenama ovdašnjih analitičara, u žiži predizborne kampanje stranaka, u čemu su prednjačile stranke desnog centra, pa i Slovenska pučka stranka (SLS), čiji je kandidat na izborima i notorni Jožko Joras.

Par sati uoči jučerašnjeg incidenta predizborni je nastup na slovenskoj obali tako imao i predsjednik Nove Slovenije (N.Si) Andrej Bajuk, koji se na ribarskom brodu vozio od Izole do Kopra i također se osvrnuo na pitanje spornih "istarskih zaselaka" za koje Joras kaže da su u Sloveniji, navodi mariborski list "Večer" od četvrtka.

"Vrlo smo kritični prema našoj vanjskoj politici u pogledu odnosa s Hrvatskom i granice. Zauzimamo se da Slovenija zauzme jasno stajalište prema tom problemu, kako se više ne bi događalo da slovenska vlada ne zna odgovoriti živi li Joras u Sloveniji ili ne", rekao je tom prigodom Bajuk, a prenosi list.

Janez Podobnik i članovi njegove stranke u srijedu su "od hrvatske iracionalne politike" dobili "najljepši dar koji su mogli dobiti" pred skorašnje izbore, navodi u komentaru ljubljanskog lista "Dnevnik" Igor Mekina, koji tvrdi da će među slovenskim biračima Podobnik, zbog slika oko uhićenja, dobiti auru mučenika i borca za slovenska prava koja se može usporediti samo s onom koju je u Sloveniji pridobio Janez Janša nakon što ga je 1988. godine uhitila nekadašnja jugoslavenska vojska.

"Podobnikova stranačka investicija na spornom teritoriju", navodi "Dnevnik" u komentaru posvećenom incidentu, "stvar je na kojoj mu sada mogu samo zavidjeti Zmago Jelinčič, Janez Janša, Andrej Bajuk i Lojze Peterle, opozicijski voditelji ostalih stranaka koje na izborima žele pobijediti koaliciju koju predvodi Anton Rop".

Unatoč svemu, navodi list, incident je pogoršao i onako "užarene" odnose dviju države u zadnjih nekoliko mjeseci i ne treba se tješiti da će se to smiriti nakon izbora.

"Iako nema sumnje da će se odnosi nakon incidenta do određene mjere smiriti, već je i sama vijest o pozivu slovenskom veleposlaniku na konzultacije u Ljubljanu i teške kritike koje su iz vrha slovenske vlade upućene na račun hrvatskog ponašanja znak jednog mračnijeg razdoblja u odnosima Slovenije i Hrvatske", piše Mekina u ljubljanskom "Dnevniku".

List kao glavni problem koji izaziva incidente na granici navodi nepristajanje hrvatske strane na realizaciju parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan.

"U diplomaciji vrijedi staro pravilo da se, ako želiš uspjeh, moraš staviti u situaciju druge strane i da nikada ne smiješ odstupiti od koncesije koju si već dao", navodi Mekina. Time što se odrekla sporazuma Drnovšek-Račan i neuspjehom da u kobnom trenutku zadrži svoje policajce, Hrvatska je prekršila oba pravila iz diplomatskih priručnika, navodi list.

Pročitajte više