Slovensko MVP: Proglašenje hrvatske zone prejudiciralo bi granicu na moru

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da bi proširenje hrvatske jurisdikcije u Jadranskom moru prejudiciralo razgraničenje Hrvatske i Slovenije na moru te nagovijestilo da će se suprotstaviti "jednostranim potezima" Zagreba.

"Stajalište da Republika Slovenija, kao država koja ima teritorijalni pristup otvorenom moru, nije ravnopravan partner u sporazumijevanju, za nas nije prihvatljivo i već u polazištu onemogućava ravnopravan dijalog. Svaki jednostrani potez RH u pravcu proglašenja morskih pojasa na područja koja su bila predmet sporazumijevanja, značit će prejudiciranje rješenja za bočnu delimitaciju na moru između dviju država", navelo je u sinoćnjem priopćenju za javnost slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju su inače navedene službene pozicije Ljubljane u vezi s jučerašnjim sastankom predstavnika dvaju MVP-a u Šmarješkim Toplicama.

"Slovenija ocjenjuje da bi ekološka pitanja i zaštitu ribolova u Jadranu najkvalitetnije i na ravnopravnoj osnovi mogli riješiti u okviru Jadransko-jonske inicijative i na trilateralnoj osnovi (Hrvatska, Slovenija, Italija), ali nijedna država ne bi smjela donositi jednostrane mjere kojima bi bio ugrožen dijalog na ravnopravnim osnovama. Mjere, koje bi se mogle usvojiti još prije nego o tome svoje zaključke donese EU na konferenciji u Veneciji, posebno su nepoželjne", navedeno je među ostalim u priopćenju slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatsko izaslanstvo u utorak je u Šmarješkim Toplicama slovenskoj strani predalo "position paper" u vezi s namjerama proširenja jurisdikcije u Jadranu, a u vezi s ekološkom i ribolovnom zaštitom Jadrana Sloveniji predložilo dijalog na višoj, političkoj razini.

Pročitajte više