Slovenskom istraživačkom sektoru 32,5 milijuna eura iz programa EU

SLOVENSKE istraživačke organizacije ove će godine na osnovi sklopljenih ugovora dobiti 32,5 milijuna eura iz programa Europske unije.

Slovenija je među najuspješnijim državama kad je riječ o korištenju sredstava iz šestog okvirnog istraživačkog programa EU-a, jer je među 33 države koje su se prijavile za sredstva postigla peto mjesto po broju financiranih projekata na milijun stanovnika, ocijenio je na konferenciji za novinare u petak slovenski ministar za školstvo, znanost i sport Slavko Gaber. To je, dodao je, bolje nego lani kad se u tom pogledu nalazila na 14. mjestu.

Najuspješnije slovenske organizacije u osiguranju europskih sredstava iz spomenutog programa su institut "Jožef Štefan" iz Ljubljane i farmaceutska tvrtka "Krka" iz Novog Mesta, a tu je i više instituta i fakulteta. Mala i srednja slovenska poduzeća iz istraživačkog sektora dobila su 15 posto sredstava. Gaber je ocijenio da će Slovenija za istraživanje ubuduće koristiti još više sredstava iz europskih fondova, dodajući da povjerenik Europske unije iz Slovenije Janez Potočnik u Europskoj komisiji preuzima mjesto povjerenika za znanost.

Pročitajte više