Što će sad biti s bebom koja je pronađena u kanti za smeće, a što s roditeljima

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Beba je dobro. Najvažnija je to informacija kad je riječ o potresnom slučaju iz Zaprešića, u kojem je sinoć novorođenče pronađeno u kanti za smeće. 

Dvojica mladića koji su se vraćali kući s treninga čuli su dječji plač, koji je dopirao iz kante za otpad. Ondje je bilo novorođenče umotano u tkaninu. Ubrzo je stigla policija, a dijete je prevezeno u zagrebački KB Sveti Duh. Procijenjeno je da je rođeno netom prije, odnosno da je ostavljeno odmah nakon porođaja.

Na sreću, ponajprije zahvaljujući prisebnosti mladića koji su ga pronašli, činjenici da večer nije bila prehladna i svakako liječnicima, dijete je u dobrom stanju. Policija istražuje slučaj.

Oko sat vremena nakon što je rođeno, možda čak i manje, novorođenče je ostavljeno u kanti za otpad. Na poziv dvojice maloljetnika koji su vraćajući se s treninga oko ponoći začuli plač na teren je izašla hitna služba. Oko ponoći dijete je prevezeno u bolnicu Sveti Duh.

"Dijete je bilo omotano samo u nekakvu krpu, to nije bila niti deka niti plahta, meni je to osobno izgledalo kao krpa za poliranje vozila. Vanjskih ozljeda nije bilo, nego je na djetetu bilo sasušene krvi vjerojatno od neurednog poroda, a pupkovina je bila vrlo nesterilno i zapravo divljački prerezana, moja procjena je s nekakvim škarama za papir ili nečime. To nije bilo podvezano, zbog toga nas je bilo strah da ne uđe u sepsu budući da su se u tom košu nalazili otpaci, opušci cigareta, raznorazni plastični omoti i papirići", istaknuo je za Dnevnik HRT-a dr. Borna Pribanić sa Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. 

Dijete pronađeno u zadnji trenutak

Da su stigli samo 15 minuta kasnije, upitno je bi li dijete preživjelo, kaže liječnik. Zbog pothlađenosti bilo je životno ugroženo.

"Dijete je po primitku na odjel bilo pothlađeno i životno ugroženo, ali svim medicinskim postupcima našeg neonatološkog tima dobio se relativno brzo povoljan klinički odgovor i dijete je sada stabilno. Vanjskim detaljnim pregledom nismo pronašli znakove ozljeda kod djeteta", rekla je za HTV pedijatrica Rebeka Ribičić, voditeljica Odjela neonatologije KB-a Sveti Duh.

"Dijete plače, ružičast je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni", dodala je.

Dječak je u jedinici intenzivnog liječenja radi opservacije.

"Radi se o dječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je staro, teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu", rekla je voditeljica neonatologije.

Na dječaku nisu pronađeni znakovi vanjskih ozljeda, a krv koja je bila na djetetu potječe od majke.

S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, ali uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života.

Što će dalje biti s bebom?

"Uključene su sve službe bolnice i Centar za socijalnu skrb. Dok se sve ne riješi, dijete ostaje kod nas na zbrinjavanju i praćenju", kazala je dr. Ribičić.

Kada zdravstvene procjene budu povoljne, novorođenče će biti smješteno u ustanovu ili udomiteljsku obitelj. 

"Ako se eventualno pronađe neka rodbina, možda se može imenovati skrbnik i od strane rodbine. Ako ne, treba proći 3 mjeseca da bi dijete moglo ići u posvajanje. Građani se cijelo vrijeme javljaju, javljaju se posvojiteljske obitelji, javljaju se udomiteljske obitelji, svi nude pomoć, svi nude preuzimanje brige oko djeteta", naveo je Krešimir Hojsak, voditelj Područnog ureda Zaprešić Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Jedna od mogućih ustanova za smještaj je i Caritasova kuća ljubavi kroz koju je prošlo oko 5000 djece, trenutačno imaju 20-ero djece do 3 godine, a njihova vrata otvorena su i trudnicama.

"Svaka ta majka, trudnica, a imamo ih jako puno, zapravo djece, najmlađa trudnica sad ima 13 godina, o njoj brinu socijalni radnici, pedagozi, medicinske sestre, njegovatelji, tako da su i djeca i majke potpuno zbrinuti tijekom boravka u Caritasu", istaknula je časna sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Sestra Jelena sve poziva na društveno odgovorno ponašanje.

"U ovom konkretnom slučaju je jako teško govoriti, puno je tu nejasnih pitanja, pitanja bez odgovora, svi smo na neki način skloni osuđivati tu majku, ali pričekajmo, vidimo što je u pozadini svega i budimo u konačnici ipak Bogu zahvalni da je to dijete spašeno", dodala je.

Policija pronalazak novorođenčeta karakterizira kao teško ubojstvo u pokušaju

"Zagrebačka policija nastavlja kriminalističko istraživanje vezano za pronalazak novorođenčeta u kanti za smeće u Zaprešiću, policija taj događaj kvalificira kao pokušaj teškog ubojstva", rekla je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marija Goatti.

"Budući da se radi o novorođenčetu koje pripada ranjivoj skupini s obzirom na svoju dob, policija sumnja na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju", kaže za HRT Goatti i dodaje kako je cilj policije utvrditi sve okolnosti događaja i identitet roditelja novorođenčeta.

Goatti je istaknula da je kriminalističko istraživanje sada u osjetljivoj fazi budući da policija prikuplja sve relevantne informacije i gleda u kojem smjeru vodi njezina sumnja. Pozvala je građane da se obrate policiji na broj 192 ako imaju informacije o okolnostima događaja.

Govoreći o pronalasku djeteta, Goatti je istaknula kako su novorođenče pronašli 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te da su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život.

Ustvrdila je da je PUZ stopostotno učinkovit kada su u pitanju kaznena djela ubojstava i teških ubojstava.

"I u ovom slučaju naša profesionalnost ide u smjeru traženja uzroka i okolnosti pod kojima se zbio događaj i tko je sve u njemu sudjelovao", napominje Goatti.

Kanta u kojoj je dijete ostavljeno u neposrednoj je blizini nekoliko stambenih zgrada. 

"Možda je počinitelj majka, a možda je više počinitelja"

U Dnevniku Nove TV o slučaju je govorila Nikolina Grubišić Požar iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet PUZ-a.

Kazala je kako ne može odgovoriti na pitanje je li policija pronašla roditelje i s kim je sve danas razgovarala. "Istraživanje je u tijeku pa ne mogu dijeliti detalje s javnošću", kaže Grubišić Požar i ističe da je istraživanje intenzivno.

Dijete je rođeno svega sat ili najviše dva prije nego što je pronađeno.

"Novorođenče je vrlo osjetljivo, termolabilno i boravak vani nekoliko sati može biti smrtonosan, a u ovom slučaju ipak je dijete preživjelo, što znači da je neki kraći vremenski interval", kaže Grubišić Požar.

Istraga nije fokusirana samo na Zaprešić i tamošnje stanovnike.

"Radi se o zahtjevnim istraživanjima, ne ograničavamo se na jednu soluciju, tako se ne ograničavamo ni na prostor Zaprešića", kaže Grubišić Požar i dodaje: "Možda je počinitelj majka, možda ima više počinitelja, zato istraživanje ide u svim smjerovima."

Pročitajte više