Smanjene trošarine na motorne benzine, Eurosuper 85 i dalje 8 kuna

NA SJEDNICI hrvatske Vlade koja je u četvrtak održana u Banskim dvorima donesena je odluka o smanjenju trošarina na sve vrste bezolovnih motornih benzina za 25 lipa po litri. Time je osigurana cijena najprodavanijeg Ininog proizvoda Eurosupera 95, koji stoji 8 kuna.

Trošarine su snižene posebnom Uredbom o visini posebnog poreza na naftne derivate i one su za sve motorne benzine BMB-98, BMB-95 i BMB-91, te sve ostale vrste bezolovnih motornih benzina snižene sa 1,90 kuna po litri na 1,65 kuna

Ministar financija Ivan Šuker kazao je na sjednici Vlade kako će time, uzevši u obzir trenutne kalkulacije Ine, osigurati cijena najprodavanijeg bezolovnog benzina Eurosuper 95 od 8 kuna.

Kako trošarina ulazi u osnovicu za obračun PDV-a sniženjem trošarina snizuje se i ta osnovica, a to za državu znači sniženje od 30 lipa po litri bezolovnih motornih benzina. To bi smanjenje na razini ove godine značilo 178 milijuna kuna manje za državni proračun, objasnio je Šuker.

Šuker je rekao i kako će Vlada nastojati da cijena plavog dizela, na kojega se ne plaća trošarina, ne prijeđe prag od 4 kune.

"INA je na burzi, Vlada više ne može niti želi direktno intervenirati na cijene, ali u zaštiti standarda građana može pomoći trošarinama", kazao je premijer Sanader.

Šuker je istakao i kako se i u prospektu za izlazak Ine na burzu Vlada obvezala da neće administrativno određivati cijene derivata.

Uredbom o visini posebnog poreza na naftne derivate trošarine na dizelska goriva, na motorne benzine s olovom, te ulje za loženje se ne mijenjaju.

I.K.

Pročitajte više