Smrtonosna eksplozija u Bagdadu je samoubilački napad

EKSPLOZIJA automobila bombe ispred sjedišta američke koalicije u Bagdadu u ponedjeljak, u kojoj je ubijen čelnik iračke prijelazne uprave i još najmanje osam Iračana, bila je samoubilački napad, rekao je u ponedjeljak američki general Mark Kimmitt.

Kimmit, zamjenik direktora operacija za američku vojsku u Iraku, rekao je novinarima da je napadačev automobil bio u koloni vozila koja su čekala na kontrolnoj točki za ulazak u "zelenu zonu".

"Mi smatramo da je to bio samoubilački napad automobilom bombom", rekao je on.

Nakon napada slijedile su i prve reakcije. Tako je glasnogovornica jordanske vlade Asma Khodr osudila taj napad nazvavši ga "političkim atentatom".

"Osuđujemo političke atentate" koji se "ne smiju koristiti za izražavanje svojih stajališta", rekla je ona u izjavi za France Presse na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Shounehu u Jordanu. Istaknula je da je potrebno naći "politička rješenja kako bi se okončali politički atentati".

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari također se oglasio nakon atentata izjavivši da Iračane neće zastrašiti taj teroristički napad.

"Irački čelnici su glavni ciljevi tih terorista i anti-demokratskih snaga, ali to nas neće zaplašiti i nastavit ćemo našim putem izgradnje novog Iraka", rekao je Zebari.

Američki civilni upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je da će "teroristi biti pobijeđeni".

Ubojstvo Eezzedinea Salima je "šokantan i tragičan gubitak". Salim je "neumorno radio u interesu Iraka. Bio je to prijatelj čija su mudrost i vjera bile konstantan izvor snage za mene. Nedostajat će mi", rekao je Bremer.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je u Bruxellesu da su počinitelji napada "neprijatelji" iračkog naroda.

Taj atentat "pokazuje da teroristi u Iraku pokušavaju spriječiti prijenos vlast s koalicije na Iračane", istaknuo je i dodao da su "Ti teroristi neprijatelji samih Iračana".

Australski premijer John Howard kazao je da je "duboko užasnut" napadom".

"To nije ubojstvo Amerikanca ili Engleza, već napad na jednoga od njihovih i ono što ti ljudi pokušavaju učiniti jest spriječiti da Irak ostvari demokratsku budućnost", rekao je premijer Australije koja u Iraku ima svojih 850 vojnika.


Pročitajte više