Snijeg pada posvuda, čitatelji nam šalju slike iz Zagreba, Varaždina, Karlovca...

Foto: Tomislav K., Igor Soban/PIXSELL

METEOROLOZI danas najavljuju oblačno vrijeme s kišom koja će u unutrašnjosti uz pad temperature prelaziti u susnježicu i snijeg. 

U Zagrebu i okolici je jutros počeo padati snijeg, ali se ne očekuje da će se zadržati na tlu s obzirom na to da je temperatura zraka ipak nešto iznad nule. Snijeg pada u Zagorju, Međimurju, Sisačko-moslavačkoj županiji, i brojnim drugim mjestima.

> Slike i snimke snijega šaljite nam na desk@index.hr


Varaždin


Zagreb


Hreljin

Što nas čeka danas?

Oborine će lokalno biti obilne, a na Jadranu se očekuju i pljuskovi s grmljavinom, prognozira za nedjelju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). 

U unutrašnjosti može pasti novi snježni pokrivač, u gorju i deblji, a snijega nošenog burom bit će ponegdje i na sjevernom Jadranu.

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će jako i olujno jugo na sjevernom dijelu okrenuti na buru koja će se proširiti na sjever Dalmacije, dok će na jugu Dalmacije jugo malo oslabjeti i skrenuti na južni i jugozapadni vjetar.

Temperatura zraka uglavnom između -3 i 2 stupnja Celzijeva, a malo viša ujutro na istoku i u Lici. Na Jadranu najviša dnevna od 12 do 16 stupnjeva.

Prognoza DHMZ-a po regijama

Istočna Hrvatska

Pretežno oblačno s povremenom kišom, ponegdje i izraženijom. Kiša će s padom temperature uglavnom već u prvom dijelu dana prelaziti u susnježicu i snijeg s kojim će nastati novi, većinom tanji snježni pokrivač. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Temperatura u padu, najviša će biti u prvom dijelu dana, ponedje i do 5, a zatim hladnije, na zapadu oko 0, na istoku oko 2 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno oblačno, u početku s kišom koja će mjestimice već ujutro prelaziti u susnježicu i snijeg. Nastat će novi, uglavnom tanji snježni pokrivač, većinom poslijepodne. Krajem dana smirivanje oborina, najprije u Međimurju. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Temperatura zraka uglavnom od -1 do 2 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno oblačno s ponegdje obilnom kišom koja će uz zahladnjenje prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u Gorskome kotaru. Nastat će novi snježni pokrivač, mjestimice i deblji. Kiša će se najduže zadržati u Lici. Vjetar umjeren, moguće ponegdje i jak sjeveroistočni. Temperatura zraka početkom dana oko 2, u Lici ponegdje i do 6 °C, a potom zahladnjenje i bit će uglavnom od -1 do -3 °C.

Istra

Oblačno s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom, od sredine dana na Učki i Ćićariji snijeg a u noći prestanak oborina. Ujutro će puhati umjereno do jako jugo i istočnjak, zatim umjerena do jaka, na udare ponegdje olujna bura koja će u noći slabjeti. More će biti umjereno valovito do valovito. Tijekom dana postupno hladnije, najviša poslijepodnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 5 do 9 °C.

Sjeverni Jadran

Prevladavat će oblačno s povremenom kišom, lokalno obilnom, a mogući su i pljuskovi. Jako i olujno jugo ujutro i prijepodne će okretati na jaku i olujnu buru, osobito podno Velebita. Najviša dnevna temperatura od 8 do 11 °C.

Dalmacija

Promjenjivo i pretežno oblačno, često s kišom koja će lokalno biti i obilna a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Puhat će jako i olujno jugo koje će od sredine dana okretati na sjevernom dijelu na umjerenu buru s olujni udarima duž obale i sjeverozapadnjak na otvorenom moru dok će na krajnjem jugu Dalmacije jugo malo oslabjeti i popodne okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Najviša denvna temperatura uglavnom između 11 i 15 °C.

Upozorenja

DHMZ je za osječku regiju objavio žuto upozorenje zbog mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina. Očekuje se i više od pet centimetara novog snijega. 

Na obali se očekuje jaka i vrlo jaka bura, s najjačim udarima vjetra od 35 do 50 čvorova (65-95 km/h).

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", objavio je DHMZ.

HAK: Zbog snijega mjestimice otežan promet

Otežano se jutros vozi zbog snijega mjestimice u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u ostatku zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, dok jak vjetar otežava i pomorski promet, javio je Hrvatski klub (HAK).

Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u unutrašnjosti. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na pojedinim cestama u Gorskom kotaru, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Lici.

Zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila): Jadranskom magistralom (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, državnom cestom Vaganac-Borje (DC1), državnom cestom Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo (DC317).

Zbog snijega i leda za sav promet zatvorene su državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan i županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača.

Vozi se otežano na prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima. HAK poziva vozače da prate upute nadležnih službi.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U prekidu su trajektne linije: Sobra-Prapratno, Sumartin-Makarska, brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Ubli -Vela Luka-Hvar-Split.

Brodska linija Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik ne pristaje u Prvić Luku.

Trajektna linija Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali isplovit će u 10 sati na relaciji Trogir-Drvenik Veli, bez uplova u Drvenik Mali.

Pročitajte više