SNIMKE S TOLKIENOVIM GLASOM USKORO NA CD-U

Britanska knjižnica objavit će na CDu otkrivene snimke s glasovima literarnih divova J.R.R. Tolkiena, Virginije Woolf i Roberta Browninga, izvijestio je BBC ovih dana.

Tolkiena se može čuti kako čita ulomak iz "Prstenove družine", uključivši i dio na jeziku vilenjaka koji je sam osmislio.

Snimke s glasom pjesnika Roberta Browninga jedne su od najranijih snimaka uopće u svjetskim razmjerima. Datiraju iz 1889. i spadaju u iznimno rijetke, među kojima su i one Alfreda Tennysona i Conana Doylea.

"Odabrali smo najbolje od vrlo rijetkih snimaka koje imamo u kolekciji i nadamo se da ćemo njima baciti novo svjetlo na živote pisaca", rekao je Richard Fairman iz Britanske knjižnice.

Svi pisci odabrani za CD rođeni su u u 19. stoljeću.

P.G. Wodehouse, poznat po romanu o Jeevesu i Woosteru, zastupljen je s kontroverznom radio-emisijom s Berlinskog njemačkog radija iz 1941. Njega je godinu dana ranije zarobila njemačka vojska i zatražila ga da napravi radio-emisiju. U britanskoj javnosti to je naišlo na veliko nezadovoljstvo, a samo se jedna od pet emisija uspjela sačuvati.

Još će jedna rijetka snimka biti uvrštena na CD: Vita Sackville-West čita iz romana "Orlando" Virginije Woolf.

Na CD-u će biti i sama Virginia Woolf te Conan Doyle koji govori o stvaranju Sherlocka Holmesa.

Posjetitelji Britanske knjižnice mogu čuti snimke u predvorju.

Pročitajte više