Socijalni partneri raspravljali o pravima nezaposlenih tijekom nezaposlenosti

TROJNA radna skupina Vlade, poslodavaca i sindikata za usklađivanje spornih pitanja izmjena i dopuna Zakona o radu (ZOR) na današnjem je sastanku analizirala institut prava nezaposlenih osoba te institut predstavnika radnika u nadzornim odborima društava u privatnom vlasništvu.

Socijalni partneri dogovorili su da će predstavnici Ministarstva financija, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sindikata izraditi izračun o produženju trajanja prava na novčanu naknadu i visini novčane naknade tijekom nezaposlenosti, priopćio je Vladin Ured za socijalno partnerstvo.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović predložio je partnerima da se naknada za nezaposlene poveća s 900 na 950 kuna i da se vrijeme prava na naknadu, koje sada iznosi 12 mjeseci, produži još za pola mjeseca do dva mjeseca, ovisno o dužini staža.

Sindikalci su izrazili nezadovoljstvo tim prijedlogom pa je dogovoreno da će se oko toga pitanja pokušati dogovoriti ekonomisti Ministarstva financija i sindikata, rekao je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Što se tiče instituta predstavnika radnika u nadzornim odborima, dogovoreno je da će Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na idućem sastanku dostaviti socijalnim partnerima prijedlog o određenim ovlastima predstavnika radnika u nadzornim odborima.

Na idućem sastanku, koji je najavljen za petak, 4. travnja, predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata trebali bi nastaviti raspravu o pravima za vrijeme nezaposlenosti i radničkim predstavnicima u nadzornim odborima, a razmatrat će i pitanje najniže osnovne plaće i Fonda za zaštitu radničkih potraživanja.

Vladin prijedlog izmjena i dopuna ZOR-a prvotno je naišao na veliko protivljenje sindikata, ali ga je Vlada ipak uputila u saborsku proceduru uz obvezu da socijalni partneri do konačnog usvajanja toga zakona nastave usuglašavanje spornih pitanja i prilagodbi pojedinih propratnih zakona.

U dosadašnjim pregovorima socijalni partneri usuglasili su se oko rada na određeno i neodređeno vrijeme, instituta radne knjižice, a uskoro bi se mogli usuglasiti oko rada kod kuće i rada agencije za privremeno zapošljavanje, rekao je Sever.

Sporne su još ostale otpremnine, otkazni rakovi i definicija malog poslodavca, a partneri se uz institute koje trenutno razmatraju trebaju još usuglasiti oko popratnih zakona iz paketa radno-socijalnog zakonodavstva.

Pročitajte više