Šokantni podaci: Svaki četvrti građanin Srbije ovisan o alkoholu

LIJEČNIK iz Instituta za mentalno zdravlje iz Srbije Vladan Jugović danas je izjavio da kod naših susjeda čak 25 posto stanovništva boluje od alkoholizma, dok alkoholna pića svakodnevno konzumira 40 posto stanovnika.

To je još uvijek najraširenija ovisnost u Srbiji, a u posljednje vrijeme primjećuje se trend sve veće ovisnosti o kockanju i internetu. Ovisno je o kockanju dva posto Srba. Jugović tvrdi kako samo pet posto građana Srbija potpuno apstinira od alkohola, dok se prvi susret s "cugom" ostvaruje u dobi od 13 do 15 godina, piše Blic.

Čak 32 posto stanovnika su potencijalni ovisnici o alkoholu

"Statistika pokazuje i da je 32 posto stanovništva u posljednjih mjesec dana u jednoj prilici popilo više od pet pića, što znači da su oni potencijalni ovisnici o alkoholu", tvrdi Jugović te dodaje da je muškarcima dopušteno najviše 14 pića tjedno, dok bi se žene i stariji trebali ograničiti na jedno piće dnevno.

Među ovisnicima u Srbiji je pet puta više muškaraca nego žena, a najčešći oboljeli od alkoholizma su u dobi od 30 do 50 godina. Čak 20 posto onih koji započnu liječenje od alkoholizma, tijekom teške faze prilagodbe s njim i prekine. Alkoholizam se snažno povezuje i s nasiljem u obitelji. Liječnik Branko Čorić danas je izjavio kako 30 posto alkoholičara liječenje počinje prekasno, a najčešće je to zašto što je konzumiranje alkohola društveno dopušteno, pa čak i poželjno ponašanje.

Pročitajte više