Solana: Treba prihvatiti da SAD nikad neće pristati na ICC

Sjedinjene Američke Države nikad neće prihvatiti novouspostavljeni Međunarodni kazneni sud (ICC) s čime se Europska unija mora pomiriti i tražiti praktična rješenja, izjavio je u srijedu Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

"Mislim da ništa nećemo postići. U SAD vlada vrlo dubok osjećaj da Amerikancima ne može suditi sud koji nije američki", rekao je Solana u razgovoru za Reuters.

"Možda je bolje da prestanemo to pokušavati promijeniti i nastojimo uspostaviti modus vivendi, svjesni da to SAD nikad neće prihvatiti kao mogućnost i da nijedan američki predsjednik neće moći promijeniti to stajalište", ustvrdio je Solana.

Prvi stalni sud za ratne zločine na svijetu, ICC je uspostavljen prošle godine u Hagu, a mnoge zemlje, među kojima i članice EU, htjele su da se "uhoda" na suđenjima za zločine počinjene u sudanskoj pokrajini Darfuru.

Sudan nije potpisnik sporazuma o uspostavi ICC-a što, zbog velikog otpora Washingtona, koji je snažno uključen u diplomatske napore za okončanjem sukoba u toj zemlji, znači da bi odluku o tome kako će se i gdje suditi za ratne zločine u Darfuru moralo rezolucijom donijeti Vijeće sigurnosti UN.

"Mislim da će u ovom slučaju biti skloniji korištenju onog što je ostalo od suda za Ruandu", rekao je Solana, govoreći o Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu u tanzanijskom gradu Arushi. "To će SAD vjerojatno braniti u Vijeću sigurnosti. Mi ćemo nastaviti braniti ICC, pa će vjerojatni kompromis na kraju biti korištenje ruandskog tribunala", pojasnio je Solana.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više