Sonja Antičević nije se pojavila na ročištu; među optuženima dva Zagrepčana

SONJA ANTIČEVIĆ, 63-godišnja Omišanka optužena za protupravne burzovne makinacije pri kupnji dionica tvrtke Reebok, nije se pojavila na ročištu pred njujorškim okružnim sudom. Među osam osoba na koje je proširena optužnica nalaze se i dva Zagrepčana.

Podsjetimo, ročište je prvotno bilo zakazano za 14. kolovoza no bilo je odgođeno za 18. kolovoza. Na prvom ročištu nisu se pojavili ni Sonja Antičević ni njen pravni zastupnik, a sud nije pojasnio razloge te odgode.

Pomoćnik direktora njujorške podružnice Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja David Markowitz izjavio je da je ročište ipak održano u četvrtak i bez prisutnosti optužene Omišanke.

Antičević nije ni planirala otputovati na ročište u New York, jer, kako je izjavio njen neslužbeni pravni savjetnik odvjetnik Ante Madunić, nije ni dobila poziv za saslušanje.

U tužbi SEC-a se navodi da je preko devet računa ostvaren profit od šest milijuna američkih dolara, a preko njih je kupljeno pa prodano čak 78 posto svih dionica Reeboka.

David Rosenfeld iz Američke Komisije za zaštitu tržišnog poslovanja (SEC) izjavio je da je podnesena izvanreda tužba protiv još osam osoba od kojih je dvoje iz Zagreba.

Optužnica je proširena na već spominjanog nećaka Sonje Antičević Davida Pajcina (28), Zagrepčane Zorana Šormaza (40) i Iliju Borca (50), Moniku Vujovic (23), Elvisa Santanu (23) i Henryja Siegela (53) iz New Yorka, Pericu Lopandić (38) iz Njemačke, te na osobu čiji identitet nije poznat, a koja je predstavljala jednu austrijsku banku. Vjerojatno se radi o banci iz Salzburga koja je ranije spominjana u medijima.

Pajcin je na optužnici SEC-a prvoosumnjičeni. Sumnja se da je on ključna osoba koja je vodila transakcije i davala ključne informacije nekima od optuženih.

Gdje se nalazi 28-godišnji broker iz New Yerseya nitko ne zna, pa ni njegov otac Vladimir Pajcin koji je Reutersu izjavio da ništa ne zna o sinu.

Ilija Borac za Reuters je izjavio da je šokiran i da ništa ne zna o dionicama. Rekao je da čak nema ni vlastiti automobil, te da ima dvoje djece.

Dodao je da nema odvjetnika i da ne zna tko bi mogao zloupotrijebiti njegov identitet.

Zoran Šormaz Jutarnjem je listu kazao da nikada nije kupovao dionice te da ne zna tko se mogao poslužiti njegovim identitetom.

Pročitajte više