Soroš i CEU su savršeni neprijatelji za autokrata Orbana

Foto: FAH

NOVINARKA portala EUobserver Asya Metodieva u nedavnom je članku iznijela mišljenje o ponašanju Orbanove vlade prema radu Središnjega europskog sveučilišta (CEU).

U nastavku prenosimo njegove najzanimljivije dijelove.

"Došla sam na Središnje europsko sveučilište (CEU) u Budimpešti u jesen 2015. godine nakon teške odluke da napustim karijeru televizijske novinarke u Bugarskoj. Nadala sam se da sam se maknula iz bolesnog postkomunističkog okruženja i da ću ovdje upoznati slobodne umove, intenzivno istraživati, učiti i predavati, jer to je ono što CEU meni predstavlja.

Jedno od prvih mjesta na koje sam došla bio je Trg slobode, na kojem se nalaze i kip bivšega američkog predsjednika Ronalda Reagana i spomenik Crvenoj armiji te kontroverzni spomenik nacističkoj okupaciji. Na jednom mjestu su okupljene sve promjene mađarskog identiteta.

Reagan nije ni jednom posjetio Budimpeštu, ali Mađarima je drag zbog borbe protiv komunizma.

Zato je 2011. godine dobio drugi spomenik u toj zemlji koji je otkrila vlada Viktora Orbana, sadašnjeg mađarskog premijera.

Dok se trudio okončati Hladni rat, Reagan je izjavio da je "sloboda pravo na propitivanje i mijenjanje ustanovljenog načina funkcioniranja". Ta slavna izjava trebala bi vrijediti i u Mađarskoj, članici Europske unije, bez obzira na mišljenje vlade.

Za vrijeme Reaganove 40-godišnje vladavine nisu se pojavljivala pitanja o liberalnim i neliberalnim vladama, ali današnji političari nastoje ponovno definirati značenje slobode i demokracije. Takvi postupci su mi poznati jer dolazim iz Bugarske, bivše sovjetske države, a političari u ovome dijelu svijeta ne mogu bez ovakvih redefinicija i brončanih kipova. Potreban im je i neprijatelj".

Savršeni neprijatelj

"Stoga je CEU savršeni neprijatelj. Sveučilište, osnovano odmah nakon kraja Hladnog rata, predmet je Orbanova redefiniranja svijeta.

Predlaganjem novoga zakona kojim se regulira funkcioniranje stranih sveučilišta u zemlji, mađarska je vlada, a posebno desnica, pokazala jasnu želju za ukidanjem CEU-a na bilo koji način, iako se formalno izražava kako podupire sveučilište.

Ali CEU se pripremio".

(Ne)inovativni autoritarizam

"Orbanov politički pristup nije toliko inovativan koliko on misli da jest. Svi smo navikli na autoritativni način vladanja živeći u komunizmu. Cijeli niz Orbanovih postupaka, od opozicijskih novina do miješanja politike u intelektualnu sferu, podsjeća na zbivanja u našoj sovjetskoj prošlosti.

No, zatvaranje CEU-a nije tako jednostavno.

Kao stanovnica istočne Europe, mogu razumjeti da prisutnost studenata i profesora iz 130 zemalja iz cijeloga svijeta može smetati vladi koja voli tišinu. Ali akademska sloboda, za koju se CEU prisiljen boriti, nije ideološka bitka, nego osnovna vrijednost koja je nevjerojatno važna za svako društvo.

Ta sloboda znači razmišljati, istraživati i propitivati, a da se ne mora za to pitati vladu. Profesori i studenti pobrinut će se da tako ostane", piše Metodieva.
 

Pročitajte više