Šoštarić: Sutra očekujemo rezultate testa na kravlje ludilo, najkasnije u ponedjeljak

SUTRA bi ili najkasnije u ponedjeljak iz referalnog laboratorija u Weybridgeu trebali stići rezultati pretrage uzoraka mozga krave koji će potvrditi ili opovrgnuti sumnju da je obolila od kravljeg ludila, rekao je danas Hini voditelj laboratorija za animalne spongiformne encefalopatije Hrvatskog veterinarskog instituta Branko Šoštarić koji je uzorke nosio u Veliku Britaniju.

Laboratorij u Weybridgeu sutra će sigurno imati gotove preparate, ali nisam siguran hoće li ih u tijeku sutrašnjeg radnog vremena stići očitati i napraviti izvješće. Ako to ne stignu obaviti, rezultate ćemo znati u ponedjeljak, izjavio je.

Rezultati će iz Weybridgea u Hrvatski veterinarski institut stići elektronskom poštom, Veterinarski institut odmah će obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a ono javnost. Laboratorij u Weybridgeu o rezultatima će istovremeno uz Hrvatsku obavijestiti i sve nadležne institucije EU-a.

Laboratorij Hrvatskog veterinarskog instituta obavio je tri pretrage na GSE sumnjive krave i sva tri puta testiranje je pokazalo pozitivan rezultat.

U nedjelju je Šoštarić uzorke mozga sumnjive krave osobno odnio u referalni laboratorij u Weybridge.

Radi se o malom dijelu mozga, uzetog sa spoja mozga i moždine, teškog nekoliko grama, a uzorci nisu veći od dva veća graha, rekao je Šoštarić.

Govoreći o proceduri, naveo je da je neposredno prije transporta uzorci su stavljeni na suhi led, kako bi se zaustavili svi biološki procesi.

Iako nedjeljom ne rade djelatnici laboratorija u Weybridgeu uzorke su uzeli, rekao je i dodao da ga je na razgovor primio direktor programa za transmisivne spongiformne encefalopatije Danny Matthew i ljudi odgovorni za dijagnostiku. Zanimali su se za način testiranja i klanja stoke u Hrvatskoj. Preporučili su nam da uvedemo još jednu brzu tehniku kako bismo što brže u Hrvatskom veterinarskom institutu dobivali rezultate analize na GSE, rekao je Šoštarić.

Od 2001., od kada se provode testiranja na GSE pa do danas laboratorij Hrvatskog veterinarskog instituta pregledao je više od 73.000 uzoraka mozga goveda starijih od 30 mjeseci i to pri redovitom klanju ili od uginulih.

Pročitajte više