Španjolska odlučila objelodaniti podatke o istrazi o madridskim atentatima

ŠPANJOLSKA je u četvrtak odlučila objelodaniti obavještajne informacije o terorističkom napadu u Madridu u namjeri da dokaže da je govorila istinu kada ih je prvotno pripisala baskijskim separatistima.

"Nakon madridskog masakra, vlada je apsolutno govorila istinu, bez skrivanja, manipuliranja ili odgađanja objavljivanja bilo kakvih informacija", kazao je glasnogovornik vlade Edouardo Zaplana.

Nakon tjednog sastanka vlade, Zapalana je izjavio da su se svi ministri usuglasili da će objelodaniti sve dokumente nacionalnog obavještajnog centra, nastale između 11. ožujka kada su se dogodili napadi u Madridu, i 14. ožujka kada su održani opći izbori u Španjolskoj.

Vladu se optuživalo da je za napade okrivljavala baskijske separatiste kako bi se sebi priskrbila pobjedu na izborima. "Pretrpjeli smo kampanju klevetanja, insinuacija i laži s jedinom namjerom da se vlada diskreditira i predstavi kao lažljiva i manipulatorska", rekao je Zaplana.

Ministar unutarnjih poslova Angel Acebes dodao je da će ti dokumenti pokazati da je obavještajna zajednica uistinu vjerovala da iza napada stoji ETA.

Pročitajte više