Španjolski parlament raspravlja o novoj vladi, prijete prijevremeni izbori

Foto: EPA

U ŠPANJOLSKOM parlamentu počela je rasprava o formiranju nove vlade, Ne dobije li Sánchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) potporu 176 od ukupno 350 zastupnika, bit će održan novi krug u kojem će moći biti izabrana i s manje glasova ako neke stranke budu suzdržane. 

Nakon izbora 28. travnja, na kojima je PSOE osvojio 123 mjesta, traju pregovori te stranke s lijevom formacijom Unidas Podemos oko formiranja lijeve koalicije koja bi dosegnula broj od 165 zastupnika. U tom bi slučaju računali na podršku ili suzdržanost manjih regionalnih stranaka, napose katalonskih stranaka koje zagovaraju nezavisnost od Španjolske.

No ni nakon pet sastanka dvojice stranačkih lidera, Sáncheza i Pabla Iglesiasa, nije dogovoren sporazum o koaliciji. Ministarska mjesta i funkcije u potencijalnoj vladi zahladili su odnose između njih dvojice. Sánchez ne želi Iglesiasa na mjestu potpredsjednika vlade ili ministra, nakon čega je Podemos Unidas ponudio druge istaknute članove stranke. Premda je u petak potpredsjednica vlade i članica PSOE-a Carmen Calvo rekla kako očekuje sporazum o vladi, u ponedjeljak je Sánchez ušao u parlament bez podrške Unidas Podemosa.

Prijevremeni izbori bili bi u studenom

Sánchez, koji je na vlasti godinu dana, prilikom svog govora branio je socijalni projekt u Španjolskoj s kojim bi se mogao poistovjetiti potencijalni partner s ljevice. No izbjegao je govoriti o Kataloniji. Sánchez se protivi referendumu o nezavisnosti pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika pozivajući se na ustav, a Iglesias bi ga dopustio. To je jedna od najvećih razlika među njima.

Tijekom popodneva će riječ imati oporbene stranke. Među njima i katalonske stranke za nezavisnost koje bi mogle biti prevaga za izglasavanje vlade. Tri stranke desnice, koje imaju 147 zastupnika, još su ranije poručile kako će glasati protiv.

Zasad se ne očekuje da će Sánchezov PSOE dobiti podršku 176 zastupnika u utorak. Podrži li ga, međutim, u drugom krugu u četvrtak Unidas Podemos te suzdrže li se od glasanja regionalne stranke iz Katalonije i Baskije, imat će dovoljnu podršku za sastavljanje vlade.

Propadne li i taj pokušaj, Španjolci će vjerojatno u studenom na nove izbore.

Pročitajte više