Split: Neuspjela prodaja "Dalmacije" - Dugi Rat

Pokušaj prodaje tvornice ferolegura "Dalmacija" Dugi Rat u stečaju, po tehnološkim cjelinama, prema odluci Skupštine vjerovnika, za ukupnu početnu cijenu od 20,3 milijuna eura na Trgovačkom sudu u Splitu, nije uspio jer se na natječaje za prodaju nije javio nitko.

Nadmetanje se trebalo odvijati u dva dijela. U prvom se trebao prodavati najvrjedniji metalurški dio tvornice, po početnoj cijeni od oko 10 milijuna eura i uz obvezu zapošljavanja 200 radnika na rok do tri godine, a u drugom objekti i imovina tvornice izvan proizvodnog sustava.

Kako se u zakazano vrijeme nije pojavio niti jedan potencijalni kupac, a zbog poteškoća u sustavu Splitske banke nije bilo moguće provjeriti je li tko uplatio jamčevinu, stečajni sudac Ante Čapkun odlučio se na polusatno čekanje na eventualni dolazak kupca u posljednji trenutak.

To se čekanje, međutim, pretvorilo u svojevrstan napad na suca i stečajnog upravitelja Vedrana Šeparovića. Predstavnici bivših radnika predvođeni načelnikom općine Dugi Rat Brankom Vojnovićem prozvali su ih, naime, da stečaj provode nezakonito te da je na skupštini vjerovnika donesena protuzakonita odluka koju će oni pokušati osporiti na Visokom trgovačkom sudu.

Vojnović je povišenim glasom zatražio je od suca Čapkuna i upravitelja Šeparovića da "prestanu s bezakonjem i varanjem gladnih radnika".

Trgovački sud, ustvrdio je, prodaje nekretnine bez građevinske dozvole na javnom dobru za koje je općinskim i županijskim prostornim planom predviđena gradnja turističkih sadržaja. Zbog toga potencijalni kupac, koji će, kako je rekao, čekati dok cijena ne padne na najnižu moguću granicu, neće moći pokrenuti proizvodnju, pa će tužiti državu, dobiti odštetu i dokopati se za smiješan iznos skupog zemljišta uz more.

Stečajni sudac Čapkun pokušao je objasniti da je takav model prodaje prihvatila Skupština vjerovnika, no, radnici su mu uzvratili kako je tu odluku, zahvaljujući potraživanjima od 40 milijuna kuna, čime ima najjače pravo odlučivanja, zapravo donio HEP zajedno s državnim ustanovama čija potraživanja premašuju 78 milijuna kuna.

U tvornici ferolegura "Dalmacija" stečaj je pokrenut u rujnu 2001. od kada su se promijenila četiri stečajna upravitelja. Među njima je i Blanka Tuđen Mazuth protiv koje je USKOK potkraj prošle godine podigao kaznenu prijavu zbog financijskih malverzacija tijekom provođenja stečaja.

Do pokretanja stečaja u tvornici je radilo 500 radnika kojima su priznata potraživanja od oko 60 milijuna kuna. Do sada im je isplaćeno 15,8 milijuna kuna na ime otpremnina i to novcem iz posudbe HFP-a.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više