Split: Počela bušenja u Lećevici, prosvjednika nema

U LEĆEVICI je danas počelo bušenje tla koje će pokazati postoje li na tom mjestu geološki uvjeti za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom, a rezultati će poslužiti i za izradu studije utjecaja na okoliš.

Iako se dio stanovništva toga kraja energično protivio izgradnji županijskog centra za gospodarenje otpadom, zbog čega su prosvjedovali u travnju kada su počeli prokopi za istražne radove, danas nije bilo prosvjednika kad je teška mehanizacija počela s bušenjem tla.

Savjetnik za zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije Mario Radevenjić rekao je Hini da će se bušiti do 500 metara gdje se procjenjuje da se nalaze podzemne vode. U bušotine će se zatim, kaže Radevenjić, ispuštati obojena kuhinjska sol kako bi se ispitala vodopropusnost tla.

Upravo o toj komponenti ovisi hoće li se graditi centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, jer u Županiji tvrde da ga neće tu graditi ako se teren pokaže kao vodopropustan, odnosno povezan s podzemnim vodama.

Istodobno s bušenjima danas se počelo raditi, kaže Radevenjić, i na ispitivanju utjecaja buke te mogućeg utjecaja budućeg centra na floru i faunu tog područja.

Istraživački radovi u Lećevici potrajat će sljedeća tri mjeseca, a radit će se, rekao je Radevenjić, i vikendima.

Rezultati istraživanja bit će objavljeni u Studiji utjecaja na okoliš, koja će biti javno predstavljena.

"Vjerujem da ćemo sve obaviti na vrijeme i da građani neće ometati radove koji su i njima u interesu jer će se točno utvrditi odgovara li zaista ova lokacija zakonskim normama za izgradnju centra za gospodarenje otpadom", rekao je Radevenjić.

U taj bi se centar prikupljao otpad od oko 500 tisuća stanovnika u Županiji.

Pročitajte više